Уникален китайски чай снижава нивата на холестерола и на кръвната захар и освен това помага за отслабване. Той заема съществено място в китайската чаена традиция.

Всъщност чай се пие по цял свят по време на ритуали, заради лечебните му свойства или просто като част от съответния културен код. Но в Китай този код е на повече от 2000 години! Там чаят е 5 вида: червен, зелен, черен, улон и пуер. Най-подходящ за диабетици е последният. (Пише се pu-erh, произнасят го също "полей" и "бонай".)

Китайците поднасят този чай след ядене, защото улеснява храносмилането. За разлика от другите видове чай пуер е ферментирал с добавяне на жива бактерия, на плесени и закваски, които му придават уникален вкус и химически състав.

Наскоро най-големият китайски вестник "Женмин жибао" нарече този чай "чудодеен лек за диабетиците". В статията се казва, че при сравнително изследване пуер е свалял кръвната захар по-ефикасно дори от популярното лекарство за диабет росиглитазон.

Приготвяне

Чаят пуер се продава компресиран. Опаковките са корави като тухла и в някои чаят е ферментирал с години. За да си свариш една порция, трябва първо да си откъртиш парченце от тухлата. За това има специална техника.

Първо опаковката се пробива в ъгълчето с игла. Иглите за чай са специални и се продават в магазините заедно с тухлите чай пуер. Иглата се забива с въртеливо натискане. Изваждате я и пак я забивате в тухлата съвсем близо до мястото на първата дупчица. Пак въртите и натискате. След това вече ъгълчето на опаковката може да се отлепи и да се извади първото парче пуер.

При варенето чаят пуер не се разпада на късчета, а се разтваря слой след слой. За всеки слой китайците казват, че е с уникални качества и вкус.