30°C   София
 

Туршията е вкусна, но като свърши, изсипвате солено-киселия й сос от буркана в умивалника. Какво разхищение!

Сосът от туршия върши работа за много неща - например, предотвратява мускулни схващания. Ето за какво още е подходящ:

1. Питие за отмора

Спортните лекари казват, че сосът от туршия възстановява електролитния баланс в организма след тежки тренировки. Нужен е обаче много сос.

2. Замества оцета

Оцетът е с най-голямо съдържание в соса на туршията. Това означава, че в много рецепти може да използвате соса вместо оцет. Някои топят соса с дунапренова гъба и чистят с него, след като са го филтрирали, разбира се.

Сосът от туршия е чудесен за маринати, за салати и даже само с филия хляб.

3. Срещу махмурлук

Алкохолът е диуретик. Който препие, се обезводнява. Сосът на туршията обаче връща нивото на натрия на нужното равнище. Просто изпийте две-три глътки от него преди да си легнете след пиянска вечер.

4. Срещу киселини

Оцетът в соса от туршията помага срещу киселини също както ябълковия оцет. Сръбвайте по малко от него преди всяко ядене и ще се убедите.

Най-добрият начин да рециклирате соса от туршията е, като го използвате за друга туршия. Може например да си направите с него още кисели краставички. Трябва обаче да е чист и бистър. Един и същ сос от туршия може да се използва до три пъти. След това в него се образува пяна и става вреден за здравето.бай Гъдю
10/31/2018 16:35:21

Чудна ра'пта - киселините се неутрализират с основи, т.е. със сода за пиене, а не с оцет, който е също киселина! Иначе да си топиш хлебец в сос от туршия не е лошо!

бай Гъдю
10/31/2018 16:41:47

Чудна ра'пта - киселина се неутрализира с основа, т.е. със сода (за пиене), а не с оцет, който също е киселина. Така пише в учебника. А иначе да си топваш хлебец в чорбата от туршия е приятно, даже да си пийваш на "киселите" краставички соса... ;-)

внучката
11/14/2018 11:11:53

Баба ми готвеше чудна супа от соса на туршията. Слагаше в тенджерата от тоя сос и вода в съотношение 1:1. Отделно запичаше хапки хляб на котлона (по модерно му - крутони) и ги пускаше в горещата вода, след 5-6 минути сваляше от котлона. Облизвахме си пръстите от тая вкусотия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.