Туршията е вкусна, но като свърши, изсипвате солено-киселия й сос от буркана в умивалника. Какво разхищение!

Сосът от туршия върши работа за много неща - например, предотвратява мускулни схващания. Ето за какво още е подходящ:

1. Питие за отмора

Спортните лекари казват, че сосът от туршия възстановява електролитния баланс в организма след тежки тренировки. Нужен е обаче много сос.

2. Замества оцета

Оцетът е с най-голямо съдържание в соса на туршията. Това означава, че в много рецепти може да използвате соса вместо оцет. Някои топят соса с дунапренова гъба и чистят с него, след като са го филтрирали, разбира се.

Сосът от туршия е чудесен за маринати, за салати и даже само с филия хляб.

3. Срещу махмурлук

Алкохолът е диуретик. Който препие, се обезводнява. Сосът на туршията обаче връща нивото на натрия на нужното равнище. Просто изпийте две-три глътки от него преди да си легнете след пиянска вечер.

4. Срещу киселини

Оцетът в соса от туршията помага срещу киселини също както ябълковия оцет. Сръбвайте по малко от него преди всяко ядене и ще се убедите.

Най-добрият начин да рециклирате соса от туршията е, като го използвате за друга туршия. Може например да си направите с него още кисели краставички. Трябва обаче да е чист и бистър. Един и същ сос от туршия може да се използва до три пъти. След това в него се образува пяна и става вреден за здравето.бай Гъдю
10/31/2018 16:35:21

Чудна ра'пта - киселините се неутрализират с основи, т.е. със сода за пиене, а не с оцет, който е също киселина! Иначе да си топиш хлебец в сос от туршия не е лошо!

бай Гъдю
10/31/2018 16:41:47

Чудна ра'пта - киселина се неутрализира с основа, т.е. със сода (за пиене), а не с оцет, който също е киселина. Така пише в учебника. А иначе да си топваш хлебец в чорбата от туршия е приятно, даже да си пийваш на "киселите" краставички соса... ;-)

внучката
11/14/2018 11:11:53

Баба ми готвеше чудна супа от соса на туршията. Слагаше в тенджерата от тоя сос и вода в съотношение 1:1. Отделно запичаше хапки хляб на котлона (по модерно му - крутони) и ги пускаше в горещата вода, след 5-6 минути сваляше от котлона. Облизвахме си пръстите от тая вкусотия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*