Гуава. Екзотичен плод от Централна и Южна Америка.

В една гуава има три пъти повече витамин С от нужната за деня доза. Има и калий, фибри, витамин А, ликопен. Дали ще я изядете ей така, дали на сок или на мармалад - гуавата е много вкусна и хранителна. И това е само плодът. Ами дървото?

Българите, пътували по местата, където гуавата вирее, се връщат у нас като нейни страстни любители. От нея има и доста ползи за здравето.

Листата от гуава например пазят от диабет, защото имат много фибри. Пият се на чай, особено ако искате да отслабнете. Намаляват мазнините и лошия холестерол, но повишават добрия. Изтребват раковите клетки в стомаха и пак под формата на чай лекуват диария и хранителни натравяния.

Ликопенът е звезда сред веществата, борещи се с рака. Всички знаят, че го има в доматите. Но ликопенът в гуавата намалява производството на хормона андроген. При рака на простатата той обикновено е над нормата. В този контекст едно друго свойство на листата се подразбира само - екстрактът от тях повишава мъжката потентност. А пък жълтият пигмент в листата е мощен антихистамин и помага срещу алергии и ухапване от насекоми.

Листа от гуава се дъвчат при зъбобол и ти минава. Причината е, че действат антисептично срещу микробите в устата. С тях се маже и лицето за почистване, като се смачкат на каша в съд с малко вода.

Най-смайващото приложение на гуавата обаче е, че алкохолен извлек от листата й, разреден 1:100 във фосфорна киселина, е превъзходно средство срещу ръжда по калниците и праговете на колите. Неговата ефикасност е 89%!

Ето и една рецепта срещу косопад отново с гуава:

1. Варете шепа листа от гуава 20 минути в 400-500 мл вода. Свалете от огъня и оставете да се охлади до стайна температура.

2. Прецедете листата от водата.

3. С получената отвара масажирайте скалпа и мокрете обилно космите на главата в посока от корена към връхчето.

4. Изчакайте така 2 часа и отмийте.