Ветровитото време удря човека право в сърцето, показа изследване на шведски учени.

За студа се знае още от 70-те години на ХХ век, че влияе на сърдечно-съдовата система, тъй като ускорява пулса и повишава кръвното налягане. Но изследването на медици от университета в Лунд е първото в света, което се фокусира върху друга променлива величина – вятъра. То проследява 274 000 случая на пациенти с инфаркт между 1998 и 2013 г. като засича какви са били атмосферните условия в деня на приемането им в болница, съобщи Би Би Си.

Така се установява, че ако вятърът достигне скорост от 56 км/ч („почти бурен“ вятър от седма степен по скалата на Бофор), броят на инфарктите нараства със 7 процента. При „почти бурен“ вятър на вълните се образуват бели зайчета, цялата корона на дърветата се люлее и става по-трудно да се върви по улиците.

Съответно при падане на температурата навън до нула градуса броят на инфарктите нараства с 14%. Но най-смайващото е, че ако денят е и мрачен, рискът от инфаркт нараства с още 13%.

Ръководителят на екипа от Лунд проф. Давид Ерлинг казва, че при лошо време хората със слаби сърца трябва да си стоят вкъщи. „Не успяхме да изясним защо именно вятърът създава проблеми за сърцето. Но сме сигурни в едно - лошото време му влияе зле. Затова съветваме уязвимите хора да се обличат добре или да се преселят на по-топъл климат“, добавя той.

Учените предполагат, че студеният вятър предизвиква промени в състава на кръвта и от това възниква риск да се образуват тромби.