Повечето приятелства възникват толкова естествено, че човек не си дава сметка нито кога, нито как са започнали. Понякога обаче трябва да се положат усилия за сприятеляване с нов познат или за по-тясно сближаване с друг.

Ето някои научнообосновани стратегии, които биха ви помогнали да се харесате на другите. С тях по-бързо ще си създавате приятелства.

1. Имитирай го

Тази стратегия се нарича "огледална" и се свежда до това да повтаряте поведението на другия без той да го усети. Когато говорите с него, се опитвайте да повтаряте езика на тялото му, жестовете и гримасите му.

През 1999 г. учени от Нюйоркския университет описват този т. нар. от тях "ефект на хамелеона". Той се изразява в това, че ако някой несъзнателно имитира поведението на друг, онзи започва да го харесва.

2. Навъртай се наоколо

Хората са склонни да хареесат предмети или хора, които са им познати, защото често са пред очите им. Това се нарича "ефект на показа".

Този феномен е открит през 50-те години на ХХ век. Тогава учени от Масачузетския технологичен институт установяват, че съседите по общежитие по-често се сприятеляват в сравнение със студентите, живеещи далече един от друг.

Обяснението е, че близките обитатели често се засичат и си взаимодействат във всекидневието - поздравяват се в общите помещения, правят си дребни услуги в кухнята и пр. При определени обстоятелства такива взаимодействия прерастват в истинско приятелство.

Наскоро учени от университета в Питсбърг накараха 4 жени да се престорят на студентки в курса по психология. Всяка от тях посетила различен брой лекции. После показали снимките им на мъжете студенти от курса. Най-харесвана се оказала онази от 4-те, която посетила най-много лекции, въпреки че на тях не е общувала с никого.

От двете проучвания става ясно, че колкото повече време прекарваш с някого, толкова повече му се харесваш.

3. Говори хубави неща за трети лица

Хората свързват прилагателните, които използваш за някого, със собствената ти личност. Този феномен се нарича "спонтанно прехвърляне на характерни черти".

Едно изследване открива, че той се проявява дори когато си наясно, че споменатите качества не са характерни за човека, на когото се приписват. Според психоложката Гретхен Рубин "каквото и да казваш за другите, то влияе на начина, по който си възприеман самият ти".

Ако наречеш някого непресторен и мил, в очите на другите тези качества ще прилягат и на самия теб. И обратно: Ако постоянно злословиш зад гърба на другите, приятелите ти ще започнат да мислят лоши работи за теб.

4. Бъди ведър

Когато човек е силно повлиян от настроението на другия, настъпва емоционално заразяване. Така е, защото хората подсъзнателно усещат чуждите емоции. Ако искате на другите да им бъде приятно с вас, стремете се да им предадете положителните си емоции.

5. Сприятелявай се с негови приятели

Теорията за социалните мрежи нарича това "ефект на затворената триада". Проявява се при хора, които се сближават помежду си, защото имат общ приятел.

Доказва го фейсбук. Там поканите за приятелство се приемат в зависимост от броя на общите приятели. От 20% приети покани при 0 общи приятели до почти 80% приети покани при 11 или повече общи приятели.

6. Не засипвай с хвалби

Теорията за междуличностното привличане сочи, че положителните коментари по адрес на другия имат по-голям ефект, ако се изказват само понякога. От прочутия експеримент с инсценирано подслушване на 80 души в университета на Минесота през 1965 г. стана ясно, че най-много се харесва онзи, който казва първо хубави, а после и лоши неща по адрес на другия. Първо лошите и после добрите думи, само лошите и само добрите, казани зад гърба, отблъскват.

Изводът е, че - обратно на интуицията - човек трябва да бъде пестелив с комплиментите по адрес на приятелите.

7. Бъди сърдечен и солиден

Социалната психоложка Сюзън Фиске предлага стереотипен модел, основан на теорията, че човек бива преценяван според това колко топлота и солидност излъчва.

Ако проявиш сърдечност, т.е. не се заяждаш и си мил, хората ще почувстват, че могат да ти имат доверие. Ако се покажеш солиден, т.е. образован, компетентен, с висок доход и пр., те те уважават повече.

Според психоложката от Харвард Ейми Къди това важи особено за деловите отношения. В тях трябва първо да се покажеш сърдечен, а след това и солиден. "От гледна точка на еволюцията най-важно за нашето оцеляване е да знаем дали можем да разчитаме на даден човек", казва тя.

8. Разкривай чат-пат слабостите си

Съобразно т. нар. обратен ефект на грешката хората те харесват повече, след като си допуснал грешка, стига да са убедени, че си свестен. Като разкриваш, че не си безгрешен, се показваш уязвим и зависим от околните. Това ги кара да се чувстват отговорни за теб.

Феноменът е описан от Елиът Арънсън, според когото малките грешки те правят симпатичен. Той накарал студентите си да оценяват хора, решаващи ребуси. Онзи, който реши ребуса, но после разлее кафето си, се оказва по-високо оценен от другия, който е решил ребуса, без да разлива кафе или пък хем се е провалил с ребуса, хем е разлял и кафе.

9. Наблягай на общите ценности

Според класическата теория на Тиъдър Нюком хората повече харесват подобни на тях хора. Това се нарича "ефект на привличащите се подобия", който д-р Нюком проверява експериментално.

Така че, ако искате да се сприятелите с някого, потърсете обща точка за двама ви и наблегнете на нея.

10. Докосвай по случайност

Нарича се "сублиминален допир" - толкова леко докосване, че другият едва го усеща. Най-често тава е потупване по гърба или допир до ръката.

При изследване във Франция младежи заговарят жени на улицата. Ако ги допрат по ръката, докато им говорят, те имат двойно по-голям успех с тях.

Друг експеримент е с участие на сервитьорки в ресторант. Ако те едва докоснат клиента по ръката или рамото, докато плаща сметката, бакшишите им са доста по-големи в сравнение със сервитьорките, които не пипат клиента.

11. Усмихвай се

Едно изследване установява, че усмихнатият човек на снимка се харесва повече, независимо от позата на тялото му. Друго изследване доказва, че ще ви запомнят за по-дълго, ако се усмихвате на първата среща.

12. Възприемай другия както той би искал

Хората искат да бъдат възприемани по начин, който отговаря на представата им за себе си. Това се нарича "феномен на собствената верификация". Всички ние търсим потвърждение на своя възглед за себе си, бил той положителен или отрицателен.

Провeрено е с експеримент: ако имаш високо самомнение и някой те хвали, харесваш повече него. Ако се подценяваш, по-благоразположен си към своите критици.

Друго изследване показва, че когато чуждото впечатление за теб съвпада с твоята представа за себе си, отношенията ти с този човек са гладки. Това е, защото чувстваш, че той те разбира, а разбирането е важен елемент на близостта.

13. Сподели тайна

Саморазкриването е най-печелившият способ за създаване на близки отношения. И това е доказано чрез анкети с твърде лични въпроси в сравнение с с въпросите за ала-бала.

Можете сами да изпробвате този способ. Ако чуете интимни подробности за другия, той вече ви се доверява и ще разчита на вас за в бъдеще.

14. Предизвикваш каквото очакваш

Човек се отнася към другия според очакванията си за него и така го принуждава да ги оправдае. Този феномен се нарича "ефект на Пигмалион". Ако някой е ексцентричен, ти се държиш ексцентрично с него. Съответно, ако очакваш другият да е дружелюбен, той ще се почувства задължен да бъде такъв спрямо теб.

15. Харесвай, за да те харесат

В психологията има термин "реципрочно харесване". Ако си мислим, че някой ни харесва, ние пък започваме да харесваме него. Това също е доказано експериментално.

16. Проявявай чувство за хумор

Без значение каква е представата на другите за идеалния партньор неговото чувство за хумор е много важно. Лошо е да нямаш това чувство - особено за служебните ти отношения. Изследване показа, че морално фокусираните хора нито се харесват от колегите си, нито са популярни сред тях. Просто защото им липсва чувството за хумор.

17. Оставай ги да говорят за себе си

Харвардско изследване установи наскоро, че човек изпитва наслада от споделянето на интимни неща, аналогична на насладата от храната, парите и секса. Тя го предразполага към слушателя му.