Водещият аргумент за прогнозата: в последните години преобладават случаите на заразени с В щамове и повечето хора имат някакъв имунитет.

В 10 държави в Европа вече са изолирали грипни вируси, но България е сред 32-те, в които още не са доказани. Първите случаи се очакват в края на месеца. Вероятно някои от щамовете от тип В ще се появят за начало, но след това в пика е много възможно да превалира щам от тип А. Такъв ход на сезонния грип може да се обясни с факта, че през последните години преобладават В щамове и вече се е създал известен колективен имунитет към тях, а към А щамовете се е натрупала критична група хора без защита. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

В момента грипните вируси вече циркулират в скандинавските държави и Великобритания. Там се изолират вируси, включени във ваксините за сезона.

Всеки случай е индивидуален, но грубо може да се каже, че тип А щамовете се по-рискови за бременни и по-пълни хора, а тип В - за възрастните.

Заболяването протича сравнително леко при млади и здрави хора. Но е потенциален риск за усложнения при възрастни, деца, бременни, хронично болни. На първо място за тях е препоръката да се ваксинират, напомни д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация за България.

Приетата програма за безплатни ваксини от догодина за хората над 65 г. ще намали тежкото протичане и фатални усложнения. У нас не може да се каже колко са тези случаи, но само в САЩ миналият грипен сезон е убил 180 хиляди души, цитира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че е още много рано да се правят прогнози за тежестта на грипа и размаха на епидемията тази зима. Към момента по-скоро няма индикации за ранно начало на сезонния грип и тежки форми на протичане.

Ваксините не защитават 100%, но дори човек да се разболее, ще изкара по-леко грипа. Колкото по-рано се изолират циркулиращите щамове, толкова по-подготвени ще сме за протичането на епидемията и засиленото внимание към най-рисковите групи, изтъкна д-р Валери Цеков - председател на Българско сдружение по иновативна медицина. Той напомни, че лечението никога не се започва с антибиотик. При нужда в първите 48 часа се дава антивирусно лекарство, а антибиотиците влизат в употреба при усложнение с бактериална инфекция.