Всяка минута без помощ топи шанса за живот с 10%

Внезапната сърдечна смърт - сърдечен арест, е един от най-смъртоносните инциденти. Ако се случи извън болница, оживяват 7 от 100 души. Шансът може да стигне 33%, ако веднага се положат усилия за поддържане на кръвообращението чрез сърдечен масаж или с дефибрилатор.

Поне 400 българи на година може да бъдат спасени от внезапна сърдечна смърт, ако знаем как да помогнем до пристигането на линейката, обявиха в Европейския ден на рестартирането на сърцето националните консултанти по кардиология - проф. Иво Петров, и по спешна медицина - проф. Стоян Миланов, и д-р Десислава Кателиева от Центъра за спешна помощ. Цяла седмица се организират демонстрации.

Внезапната сърдечна смърт е моментно спиране на сърдечната дейност, което може да е унищожително за мозъка при над 8 секунди без кръвообращение, каза проф. Петров. Дори в държави с идеална организация линейките идват след поне 6-12 мин. А всяка минута бездействие до идването им топи шанса за спасение с 10%.

Ако човек е очевидец, вече може да бъде инструктиран по телефона от спешни лекари как да прави сърдечен масаж, каза проф. Миланов.

Страната ни е от малкото без автоматични дефибрилатори въпреки усилията на лекарите да се оборудват с апаратите летища, гари, стадиони, зали. В държавите, в които ги има, значително намалява смъртността, обясни проф. Петров. Той апелира да се рестартира проектът за оборудване на големите средища със спасителната техника.