Носенето на слухов апарат забавя темпа на прогресиране на деменцията с цели 75%, показа ново британско изследване. То потвърждава тезата, че откъсването на старите хора от околните и затварянето им в себе си водят до бърз упадък на техните умствени способности, пише в. "Дейли телеграф".

Учените са следили състоянието на 2040 старци с влошаващ се слух от 1996 до 2014 г. Възлагали са им за решаване вербални тестове за проверка на паметта, като е отчитан темпът на влошаването й преди и след прибягването до слухов апарат.

Така се установява, че възвърнатият слух нито подобрява паметта, нито стопира влошаването й. Но той забавя темпа на това влошаване със 75 процента. Тези данни са съпоставени с паралелно наблюдение на 2068 души с влошено зрение, които са оперирани от старческо перде на очите (катаракта). При тях проглеждането също е забавило темпа на деменцията, но с по-малко - около 50 процента.

Според учените от университета на Манчестър резултатите от изследването им показват пряка зависимост между отслабването на зрението и слуха и старческата деменция. Те призовават здравните власти като приоритет в борбата с деменцията да въведат редовни прегледи при очен и ушен лекар за всички възрастни хора.

Д-р Пиърс Доус от екипа казва: "Не сме докрай наясно защо при проблеми със зрението и слуха се ускорява умственият упадък. Но имаме съвсем правдоподобно обяснение за това: дължи се на изолацията от другите хора, на затварянето в себе си и на обездвижването като естествена последица от тях."

Според прогноза на Световната здравна организация заради бързото застаряване на населението по света броят на хората с влошен слух ще нарасне с 40% до 2035 г. Сега всеки шести стар човек недочува, а тогава всеки пети ще има проблем със слуха.