Вече е изчислена реалната цена на вредните навици - лошо хранене, обездвижване, пушене и пиене. Те съкращават живота с 23 години.

Хората, развили предотвратими заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести, са отрязали десетилетия от живота си, показва 50-годишно проучване. То е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация. Учените посочват, че в 80% от случаите тези болести е можело да бъдат избегнати с поддържане на ниско тегло, повече движение, по-здравословно хранене и отказ от пушенето и пиенето на алкохол.

Мъж над 40 г. с диабет и изкарал инфаркт е съкратил живота си с 23 г. Тоест, при него очакваната продължителност на живота от 78 г. е спаднала до 55 г. Ако той е над 60-годишен, е загубил 15 г. живот и може би му остават още само три.

Излиза, че реалната цена е много по-голяма от тази, която плащат пушачите. Заради цигарите те губят едва 10 години от живота си.

"Показахме, че при съчетаване на диабет и болно сърце има значителен спад в очакваната продължителност на живота", казва д-р Емануеле ди Анжелантонио от университета в Кембридж. "При възраст над 60 г. болният се очаква да живее с 15 г. по-малко."

Учените са анализирали данни от медицинските картони на 700 000 души между 1960 и 2007 г. и на още 500 000 между 2006 и 2010 г. От всичките 1,2 млн. 135 000 са умрели в периода на изследването. Авторите са изчислявали продължителността на живота на всеки според наличието на различни болести - диабет, инсулт, инфаркт и др.

"Резултатите ни показват колко важно е за диабетиците да се предпазват от сърдечни болести и инсулти, както и за сърдечно болните да се предпазват от диабет", казва проф. Джон Дейниш от Кембридж. "Макар че хората с повече от едно заболяване са малък процент от населението, броят им е значителен."

60-годишните мъже с болни сърца и диабет са средно с 12 г. съкратен живот, а ако са изкарали и инфаркт - с 14 г. При 60-годишните жени тези болести са отрязали съответно 13 и 16 г. от живота им. Сметките са още по-стряскащи за по-млади хора. При 40-годишни мъже с трите болести животът е съкратен с 23 г. При жените - с 20 г.

"Всеки човек трябва да е наясно с риска да развие всяко от тези три състояния и да живее така, че да намали този риск. Ако чакаш да се разболееш и после се замислиш за здравето си, вече си съкратил живота си", казват учените.