28°C   София
 

Вече е изчислена реалната цена на вредните навици - лошо хранене, обездвижване, пушене и пиене. Те съкращават живота с 23 години.

Хората, развили предотвратими заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести, са отрязали десетилетия от живота си, показва 50-годишно проучване. То е публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация. Учените посочват, че в 80% от случаите тези болести е можело да бъдат избегнати с поддържане на ниско тегло, повече движение, по-здравословно хранене и отказ от пушенето и пиенето на алкохол.

Мъж над 40 г. с диабет и изкарал инфаркт е съкратил живота си с 23 г. Тоест, при него очакваната продължителност на живота от 78 г. е спаднала до 55 г. Ако той е над 60-годишен, е загубил 15 г. живот и може би му остават още само три.

Излиза, че реалната цена е много по-голяма от тази, която плащат пушачите. Заради цигарите те губят едва 10 години от живота си.

"Показахме, че при съчетаване на диабет и болно сърце има значителен спад в очакваната продължителност на живота", казва д-р Емануеле ди Анжелантонио от университета в Кембридж. "При възраст над 60 г. болният се очаква да живее с 15 г. по-малко."

Учените са анализирали данни от медицинските картони на 700 000 души между 1960 и 2007 г. и на още 500 000 между 2006 и 2010 г. От всичките 1,2 млн. 135 000 са умрели в периода на изследването. Авторите са изчислявали продължителността на живота на всеки според наличието на различни болести - диабет, инсулт, инфаркт и др.

"Резултатите ни показват колко важно е за диабетиците да се предпазват от сърдечни болести и инсулти, както и за сърдечно болните да се предпазват от диабет", казва проф. Джон Дейниш от Кембридж. "Макар че хората с повече от едно заболяване са малък процент от населението, броят им е значителен."

60-годишните мъже с болни сърца и диабет са средно с 12 г. съкратен живот, а ако са изкарали и инфаркт - с 14 г. При 60-годишните жени тези болести са отрязали съответно 13 и 16 г. от живота им. Сметките са още по-стряскащи за по-млади хора. При 40-годишни мъже с трите болести животът е съкратен с 23 г. При жените - с 20 г.

"Всеки човек трябва да е наясно с риска да развие всяко от тези три състояния и да живее така, че да намали този риск. Ако чакаш да се разболееш и после се замислиш за здравето си, вече си съкратил живота си", казват учените.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Ушната кал се образува естествено от външния слухов канал, който е разположен между ушната мида и тъпанчето на средното ухо. При децата тя има важно биологично приложение. Сред основните ѝ функции е формиране на водонепроницаемост за слуховия проход. Действа като лепкав капан за прах и микроби,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,