1/3 от живота е сън, а го подценяваме

След 30-годишни проучвания на съня д-р Нейл Стенли го нарежда по важност за здравето до доброто хранене и редовните физически упражнения. Спането обаче е най-пренебрегваното от трите.

"Качественото спане е жизнено важно за физическото, умственото и емоционалното здраве", казва той. Но хората са се вторачили в диетите и фитнеса и почти не обръщат внимание на съня.

Спането все още е загадка, но се смята, че има няколко функции. Животните са почнали да спят, за да икономисват енергия. Сънят е нужен и за обработка на спомените от паметта, за растежа на тялото и за разгръщане на мозъчния капацитет (особено при децата), както и за изчистване на мозъка от отпадъчни продукти. За бебето са нужни 16 часа сън дневно, за 5-годишно дете - 11 часа, за 14-годишно - 9 часа.

Има два типа сън - дълбок и бърз. При първия очите не мърдат под клепачите и няма сънища. При втория, от който остават спомени, очите се движат интензивно.

Всяка нощ има няколко периода на дълбок сън и 4-5 периода на бърз сън, обяснява д-р Стенли. Все още не е изяснено защо спането протича по този начин. Но то е такова от няколко милиона години, така че причината трябва да е сериозна.

Модерният живот обаче е наложил една промяна - нощният сън е нужен на мозъка, за да направи инвентаризация на деня. И понеже сега се живее по-динамично, хората сега имат нужда от повече сън, отколкото в миналото.

Лошият сън е катастрофа за здравето. Той обърква синтеза на хормоните и влияе на апетита. Колкото си по-сънлив, толкова по-мазна и по-сладка храна поемаш. Ако си уморен и нямаш желание да се напрягаш, рискът да получиш травма при физическо усилие се увеличава с 33%. Лошият сън повишава и риска от сърдечен удар и диабет.

За съжаление, казва д-р Стенли, спането е обрасло с предразсъдъци. Един от тях е, че трябва да се спи по 8 часа на ден. Но това е вярно само относително, то не е норма. Спането е като ръста на човека - зависи от гените. Всеки има своя сън, така че от 3 до 11 часа сън се смята за нормално.

Друг предразсъдък е, че лишаването от сън дни наред може да се навакса. Да, можеш да си лягаш малко по-рано и да спиш малко по-дълго, но това само частично подобрява нещата. Идеята да будуваш цяла седмица и да си отспиш през уикенда е заблуда.

Безсънието е мъчение. Колкото повече човек се напряга да заспи, толкова по-трудно му е. Не е възможно е да си наложиш да заспиш. Ето защо, ако не си заспал 30 минути след лягане, по-добре стани и се заеми с нещо, докато ти се доспи.

В спалнята трябва да е хладно, тъй като при сън телесната температура спада с половин градус. Вечер човек не бива да преяжда и да пие алкохол, тъй като тялото изгаря калориите от тях и се загрява тъкмо когато не трябва.

30 минути преди лягане компютърът, лаптопът, таблетът и телевизорът трябва да се изключат. Те пречат на мозъка да се отпусне. Излъчваната от тях синя светлина потиска синтеза на хормона мелатонин, нужен за заспиване.

Шумът пречи на съня. СЗО препоръчва той да е под 35 децибала в спалнята - това е нивото на тих говор.

Спете на тъмно. При спуснати клепачи тялото има нужда само от 4 минути дневна светлина, за да се събуди. Ако в спалнята влизат отблясъци от светофар, купете й в тъмни завеси.

Децата подяждат съня на родителя. Докато са малки, те плачат по 4 причини: страх, глад, болка или за да привлекат вниманието. Родителите трябва да си поделят бодърстването около децата, но в различни нощи. Поотрасне ли детето, наложете му строг график за лягане.

Има 7 типа хора:

1. Бодряк. Наричат ги чучулиги. Чувстват се най-добре в "сините" часове от деня и се втурват да вършат нещо (гладят, правят гимнастика и пр.) още преди партньорът им да се е събудил. Те са генетично курдисали своя биологичен часовник на по-ранен час.

2. Сънльо. Този тип хора заспиват още щом опрат възглавницата. Нужни са им 10 минути със затворени очи и дрямката ги е унесла.

3. Бърборко. Макар да не го съзнават, тези хора плямпат нощем и държат портньорите си будни. Това състояние се нарича сомнилокия, говорене насън. То позволява на партньора да надникне в подсъзнанието ви и сутринта може да ви изненада неприятно. Бълнуването е рядкост и трае кратко. Изключете записващите устройства в спалнята и предложете на партньора си тапи за уши.

4. Сова. Леглото не е любимата мебел за тези хора. Легнат ли рано, не могат да затворят очи, говори им се, стават често за едно или за друго. Наричат ги сови и са приятна компания през нощта, но сутрин ги няма никакви. Зимно време денят им трае само 4 часа и пак се е стъмнило. Тази нощна бодрост е разстройство, наречено "отложена сънна фаза". Техният биологичен часовник трябва да се свери. Това става, като всяка вечер си лягат с 10 минути по-рано от обичайното.

5. Заек. Дори да е нахлузил маска на очите и да е пъхнал тапи в ушите, този тип долавя и най-слабата въздишка на партньора. Той сякаш спи само с едното око като заек. Много често това се дължи на липсата на дори минимална физическа умора през деня.

6. Нервак. Този тип работи здравата, но и се забавлява до насита. Не му е приоритет да спи. Някъде към 3 часа след полунощ обаче главата му клюмва на масата. Случва се да клюмне и по обед на другия ден. Той не бива да пие следобед кафе, чай и напитки с кофеин.

7. Гатер. Над 40% от мъжете и 25% от жените хъркат. Въпреки множеството опити да престанат - най-често с лакът, хъркането продължава заради позата в леглото. Ако човек лежи по гръб и е с отворена уста, той ще хърка. Но ще спре, ако се обърне настрана. Има специални възглавници за хора, които спят странично.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*