Често ми се налагат

рентгенови снимки

на зъбите и чак

като се появи наскоро

нов лаборант, разбрах,

че досега не съм

защитавана от облъчване

на други части. Какви мерки трябва да изисква човек при снимки на различни органи, пита читателка от София.

"24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот.

Можете да ги задавате на тел. 02 942 25 62

и чрез имейл [email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Ето как отговоря на въпроса за лъчезащитата доц. Десислава Костова-Лефтерова: Рентгеновите изследвания предоставят безценна информация за диагностиката при различни заболявания. Прилагането им е свързано с малък допълнителен риск, затова добрата рентгенографска практика изисква използването на различни методи за намаляване на облъчването. Това е особено важно при децата и младите хора, които са по-чувствителни към облъчването.

В повечето случаи намаляването на облъчването се постига чрез избора на правилна проекция, ограничаването на полето на облъчване и комбинацията от технически параметри на изследването.

Лъчечувствителните

органи - очите,

гонадите, млечната

и щитовидната жлеза,

изключително ефективно може да бъдат предпазени чрез провеждане на изследването в задно-предна проекция, при която тези органи са на изхода на рентгеновите лъчи, както и чрез добро ограничаване на лъчевото поле до областта на диагностичен интерес.

Когато изследването го позволява, се препоръчва също и покриването на необлъчваните части от тялото със

средства за индивидуална

защита, направени

най-често от оловна гума

или друг материал,

поглъщащ рентгеновите лъчи. Те се използват за защита на лъчечувствителните органи, когато тези органи са разположени близо до областта на диагностичен интерес.

Например при рентгенова снимка на гръдния кош долната част на тялото се покрива със специална престилка, особено при деца.

Оловно-гумена яка,

покриваща щитовидната

жлеза, е задължителна при

зъбна снимка, както и при

цефалометрична снимка

- на лицевите кости.

Използването на яка при компютър-томографско изследване на главата намалява с 45% дозата на щитовидната жлеза.

Използването на средства за индивидуална защита невинаги е възможно. Например при панорамна зъбна снимка яката е неизползваема, защото би влошила качеството на образа.

При снимка в областта на тазовата област при деца правилно поставената

гонадна защита намалява

облъчването на половите

органи при момчета до 95 %

и 30-50 % при момичета

Тези защити трябва да са налични в различни размери и да се използват съобразно възрастта и размерите на пациента. Използването им е по-лесно при момчетата, но поставянето на защитни капсули върху областта на яйчниците при графия на корема или таза на момичета (например при травма или коремна болка) в повечето случаи е невъзможно, тъй като неправилното позициониране на защитните капсули би могло да доведе до закриване на важна патология. Допълнителна трудност са индивидуалните разлики в разположението на яйчниците.

Пациентите имат право да попитат какво ще бъде направено за ограничаване на облъчването. Съвременната рентгенова апаратура разполага с различни технологични и софтуерни решения за намаляване на облъчването на пациента. Например

при съвременните

компютър-томографски

уредби дозата в

чувствителни органи

може да се намали

чрез автоматична модулация на анодния ток и органна автоматика. Апаратурата трябва да е под постоянен контрол на качеството и да има оптимизирани протоколи за провеждане на изследванията, което гарантира получаването на качествено изследване при минимално облъчване.

Родителите се предупреждават, че трябва да излязат от рентгеновия кабинет по време на рентгеново изследване на детето им. Ако все пак тяхното присъствие е наложително за успокояване и поддържане на детето, родителят трябва задължително да облече защитна оловно-гумена престилка.