В България от 9 години няма нов медикамент за лечение на епилепсия. Един от проблемите в лечението на болестта е липсата на евтини и ефикасни медикаменти, които преди години са били на българския пазар. Това каза пред журналисти неврологът проф. Иван Литвиненко, който участва в конференция "Епилепсията - равни възможности".

Някои от тези лекарства са предназначени за малка група от болните и няма икономически интерес да се поддържа тяхната наличност. Липсата им обаче стимулира контрабандата, каза още лекарят.

Осигуряването на медикаментите трябва да е ангажимент на държавата, а не на родителите, категоричен е проф. Литвиненко. По думите му системата за осигуряване на на някои лекарства за деца е много тромава.

Клиничната пътека за епилепсия е ниско платена - 400 лв., посочи проф. Литвиненко. За тежките форми на епилепсия децата трябва да бъдат хоспитализирани поне 20 дни, а не три, както е сега. По думите му клиничните пътеки са остойностени по непрозрачен начин, няма икономическа обосновка при определяне на цените им, а от години не е променено остойностяването им.

Няма увеличение в броя на децата с епилепсия. Болестността от епилепсия е до 1 на сто от популацията, но проблемът е, че децата са много по-често засегнати, каза проф.Литвиненко. Новооткритите случаи на деца с епилепсия за една година са три пъти повече спрямо новооткритите случаи в цялата популация. Близо 60 на сто от случаите на заболяването започват във възрастта до 16 години.

Приложението на канабиноиди в терапията на епилепсията на експериментално ниво досега е показало, че може да помогне на деца с много тежка форма на болестта, каза проф. Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия.