28°C   София
 

Английският поет от ХХ век Уистън Одън е измислил думата "топофилия". С нея обяснява защо човек го тегли към определени места, които са специални за него.

Изследване на университета в Съри показва, че поетът е имал учудваща интуиция - любовта към местата е нещо съвсем реално. Тя дори е по-силна от привързаността към скъпи за човека вещи като венчални пръстени или семейни фотографии. Причината е, че местата извикват по-добри спомени от вещите.

Учените са изследвали със скенер мозъчната дейност на 2000 доброволци, които преди и след това са попълнили подробни въпросници за любимите им места.

В доклада си, наречен "Местата, които ни изграждат", учените посочват, че са използвали технологията на ядрено-магнитния резонанс, за да проучат "как човек се привързва към дадено място, защо то става специално за него и защо нещо все го тегли натам". Отговорът е, че на тези места човек се чувства спокоен, защитен, с освободена мисъл и има усещането за задоволеност и пълнота.

Скенерът е отчитал мозъчната дейност за 20 минути, докато на доброволците са показвани по 10 снимки на пейзажи и къщи и по 10 снимки на скъпи за тях предмети. Оказва се, че човек изпитва по-голямо вълнение от гледката на местата, а не на предметите. Възбуда е регистрирана в префронталния кортекс на мозъка, който оценява позитивните и негативните емоции. А също в парахипокампуса, който позволява на човека да се ориентира в пространството като го запомня. Но най най-голяма е била възбудата в лявата амигдала - мозъчния център, който отговаря за емоциите.

86% от участниците казвали, че "това място е част от мен", а 60% - че се чувстват защитени там. 79% са признали, че мястото ги привлича като магнит. За 53% то е убежище от всекидневния живот.

"Така заключихме, че скъпите за човека места имат по-голяма емоционална стойност от скъпите му предмети. Най-ценните реликви за хората са местата, не вещите", се казва в доклада.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на