28°C   София
 

Наскоро в едно телевизионно предаване трима души умуваха върху рН - някакъв диетолог и две жени. Беше образец на псевдонаучно поназнайване. Ето как по-младата обясни какво е рН:

"Да го кажа най-просто: рН е наситеност с водород, колко водород има в тялото спрямо кислорода. Колкото повече е водородът, толкова по-висока е киселинността. И колкото повече е кислородът, толкова по-висока е алкалността."

Това бе леко гламав опит да се дефинира рН. Всъщност рН е мярка за концентрацията на водородни йони. Колкото по-ниско е рН, толкова по-голяма е тази концентрация. Но рН изобщо не е наситеността с водород. Нито пък колко е водородът в тялото сам по себе си или пък колко е той в съотношение с кислорода.

Младата дама смесва в обяснението си за рН ефектите от действието на една телесна система, наречена въглероден буфер. Но тя обърква високите нива въглероден двуокис в тази система с ниски нива на кислород.

После в предаването се изля потоп от съвети колко лошо е да си киселинен и колко хубаво е да си алкален.

Наистина за ензимите и другите белтъци в тялото е жизнено важно телесното рН да се поддържа горе-долу постоянно. Иначе те губят своята триизмерна структура, т.е. престават да действат. Това би било крайно опасно. Но човекът има яка система за поддържане на рН до физиологически оптималните нива и само много тежка болест може да разстрои този баланс, наречен киселинно-алкална хомеостаза. Тя има 5 елемента:

1. Въглероден буфер. Това е химическо уравнение с въглероден двуокис от едната страна и с водородни йони от другата. Ако концентрацията на водородни йони се повиши, равенството се запазва чрез производството на повече въглероден двуокис по Принципа на Льо Шателие. Този газ се издишва.

2. Белтъци. Молекулите на бeлтъците имат както положителен, така и отрицателен заряд. Т.е. те могат да се свързват с водородни йони или да се освобождават от тях според нивото на рН.

3. Хемоглобин. В киселинна среда с много въглероден двуокис хемоглобинът освобождава кислород. Той има висок афинитет за свързване с водородни йони. Щом това стане, те вече не влияят на pH. Тези йони се освобождават близо до белите дробове и заедно с въглеродните йони образуват въглероден двуокис, който се издишва.

4. Фосфорен буфер. Подобен е на въглеродния, но от едната страна на уравнението са натриевият хидрофосфат и водородните йони, а от другата са ензимът натриева хидрофосфатаза и натриевите йони.

5. Бъбреци. Чрез бъбреците от тялото се изхвърлят и водородни, и въглеродни йони.опетков
10/09/2018 08:50:04

Добре, докторе, обяснихте ни, макар и не с "думи прости", но не разбрахме все пак какво е по-добре за организма ни-киселинен или алкален pH? Защото доста е разпространено мнението, че трябва да по-скоро алкален, за да предотврати развитието на ракови клетки. Вярно ли е това?

Михаил
12/26/2018 20:42:33

Перезвоните мне пожалуйста 8(921)412-16-36 Антон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Левски” изтегли възможно най-тежкия от възможните съперници за първия предварителен кръг в Лига Европа. “Сините” ще играят срещу словашкия “Ружомберок”. Останалите варианти бяха “Хибърниънс” (Малта), “Академия Пандев” (Северна Македония), “Сперанта” (Молдова) и “Зета” (Черна гора). В крайна сметка обаче “сините” отиват на своеобразен “розобер” в

Сингълът She is Killing You е на бандата Mind Trips, в която Алекс Раева (на снимката) е вокал. Преди време Мария Игнатова, с която са близки приятелки, ѝ дава текст за песен, който е написала. Алекс го показва на музикантите от групата и заедно пишат музиката. Когато парчето е готово, канят Мария Игнатова да участва в неговия видеоклип,

Снимка от Гренландия потвърди страховете за глобалното затопляне. Тя е направена от Щефен Олсен от Центъра за океана и леда към Датския метеорологичен институт на 13 юни и показва кучета, теглещи шейни, газещи през вода, дълбока около 10 см, на върха на топящата се ледена покривка в северозападната част на Гренландия.