Питайте някой очен лекар кое е най-честото оплакване на пациентите му. Нито е късогледство, нито е астигматизъм, нито е конюнктивит. Хората страдат най-много от т.нар. сухи очи.

Всеки очен лекар ще ви каже и че проблемът е решим, но все пак зависи от причината за него, както и от остротата му. Симптомите на сухите очи са боцкане и парене в очите, дращене като от попаднала песъчинка, болка и зачервяване, натежали клепачи, епизодично замъгляване на гледката, болка при носене на контактни лещи.

От сухи очи страдат хора и от двата пола във всички възрасти, но кой знае защо по-често се случва на жените.

Може би най-честата причина за сухите очи е някакво нарушение в механизма за производство на сълзи. Той може да бъде засегнат от вятър, пушеци или от прекалено сух въздух. Другите причини са носенето на контактни лещи, хормоналните промени в женския организъм в менопаузата или при бременност, диабет, проблем с щитовидната жлеза и дефицит на витамин А. Влияят и някои хапчета като противозачатъчните, антихистамините и срещу депресия.

Проблемът със сухите очи може да е и наследствен и се предава на поколението, по-често по женска линия (от майка на дъщеря). Може и да възникве след операция например на старческо перде, но очните лекари предписват капки и дават подробни инструкции как той да се избегне.

Преди всичко трябва да се пие достатъчно вода - 8 чаши на ден. Второ, очите да се мият редовно. Трето, при затворени клепачи да им се слага компрес мека кърпа с топла преварена вода. Още по-добре е компресът да е с кърпа, напоена с кокосово масло. Четвърто, веднъж или два пъти на ден с капкомер да се капва по 1 капка рициново масло във всяко око. Пето, да се носят тъмни очила за слънце. Шесто, по-често да се яде риба. Седмо, да се намали времето пред компютъра. Осмо, мониторът му да бъде поставен така, че неговият център да е на 10-20 см под хоризонта на погледа.

Най-важното обаче е да се мига. Всичко опира до мигането. И наистина, човек нормално мига на всеки 4 секунди, т.е. по 15 пъти в минута. Така повърхността на очите редовно се навлажнява и те не съхнат. Но ако гледа в ярък екран, мигането е с цели 70% по-малко.

Упражнение

Затворете и двете очи за 2 секунди, после ги отворете.

Затворете отново и двете очи за 2 секунди, после стиснете силно клепачите си и ги отворете.

Повтаряйте упражнението на всеки половин час  или поне 10 пъти на ден.

Масаж

1. Потопете върховете на два пръста в зехтин.

2. Нежно втрийте зехтина върху затворените си клепачи и около очната ябълка.

3. Масажирайте ги няколко минути.

4. Закрийте напълно клепачите си с длани за няколко минути.

5. Не отмивайте зехтина, той ще се абсорбира в кожата.

6. Правете масажа 2-3 пъти на ден.