Пърхот. Половината човечество го има. Бели прашинки от мъртви кожни клетки, които се лющят от главата и поръсват раменете. Причината за пърхота е неизвестна, но се знае, че никакво миене не го измива.

Има обаче фактори, които го увеличават. Това са сухата кожа, честото ресане, храненето, всички болести (но най-много кожните, неврологичните и на имунната система), гъбичката, причиняваща себореен дерматит, стресът и шампоаните.

Борбата с пърхота никак не е лесна. В нея козметичната индустрия залага на шампоаните против пърхот и е произвела хиляди о тях. Те обаче съдържат много силни химикали, които увреждат косата и причиняват косопад, а освен това се абсорбират през кожата.

Борбата с пърхота е и много продължителна. Може да трае дори 30 години, като през това време се опитва какво ли не от аптеките и всякаква козметика. Най-ефикасни се оказват, разбира се, домашните средства, а именно ябълковият оцет и содата за хляб. Те освен това са и много по-евтини.

Ябълковият оцет трябва да се разреди наполовина с вода и главата да се облее с разтвора. Оставя се така за половин-един час и се измива. Процедурата се прави два пъти седмично.

Содата за хляб пък се мокри, за да стане на каша, и полека се втрива в скалпа. После се измива. И тази процедура е два пъти седмично, но в началото кожата може да се усеща суха. Това е временно, после кожата свиква и пърхотът ще изчезне.

Много силно средство срещу пърхота, причинен от гъбички, са маслата от чаено дърво и от кокос. От чаеното се капват по няколко капки в шампоана преди къпане, а от кокосовото 5 с.л. се втриват в скалпа. След 1 час косата се измива с шампоан два пъти.

За някои хора обаче заради особения тип кожа ефикасна срещу пърхот е морската сол. Тя действа и като ексфолиант на кожата и лекува също и акне. 

Морската сол е с малко подвеждащо име. Тя е различна от трапезната, която е натриев хлорид и се добива в мини на сушата. Освен това допълнително се йодира.

Докато морската сол е смес от сол и минерали, останала след като морската вода се е изпарила. В зависимост от мястото на добива й тя доста варира по цвят и плътност на кристалите. Може да е бяла, да жълтее, да е розова, а пък хавайската морска сол е даже черна.

В морската сол се съдържат 82 минерала, от които най-важни за кожата са калцият, който я овлажнява, медта, която стимулира образуването на колаген и я прави еластична, желязото, магнезият, калият, натрият (75% от човешкото тяло е солена вода), сярата, която действа като антибиотик на микробите в кожата, и цинкът, който предпазва кожата от ултравиолетовата радиация.

Втриването на морска сол в скалпа действа екфолиращо и отстранява мъртвите кожни клетки. Така се отваря място за нови клетки. Освен това изтегля токсините от кожата и после те лесно се отмиват.

Колко често да е масажирнето с морска сол зависи от типа кожа. За нормална кожа - два пъти седмично. Но не по-често, защото се уврежда косата.

Вземат се 1-2 ч.л. морска сол, намокрят се с вода, за да станат на каша и внимателно се втриват в косата. Чака се 5-10 минути и се измиват на душа. Важно е морската сол да не е твърде едра, защото ще ожули кожата. Ако пък е твърде ситна, няма да свърши работа срещу пърхота.

Ако това се прави два пъти седмично, за около 2 месеца пърхотът изчезва без следа.