18°C   София
 

За 2017 г. най-мръсни са ягодите

Всяка година Работната група по околната среда в САЩ прави списък на 12-те най-замърсени с остатъци от пестициди храни. Нарича го "Мръсната дузина" по името на прочутия филм от 1967 г. Подредбата е въз основа на данните за 48 вида плодове и зеленчуци, изследвани от Министерството на земеделието на САЩ.

През 2017 г. са открити остатъци от 178 пестицида в проверените храни. В 70% от тях се съдържа поне един пестицид. Той остава дори след измиване и обелване.

Обратното на Мърсната дузина е Чистата дружина - списък на 15-те най-малко замърсени храни.

Какъв е рискът?

Пестицидите са биологично оръжие. Те убиват семена на плевели, насекоми, гъбички, гризачи и други вредители по растенията. А без вредители реколтата расте по-бързо и е по-изобилна. И макар тя да служи за храна на хората, тази реколта не е съвсем безвредна за тях. В зависимост от поетата доза пестицидите причиняват рак, увреждат нервната, еднокринната и имунната система и белите дробове. Те увреждат и природата като се натрупват в екосистемите.

Особено чувствителни към остатъци от пестициди в храната са децата до 18 г., тъй като тяхната обмяна е различна от тази на възрастните.

Според Работната група първите 5 от Мръсната дузина за 2017 г. са:

Ягоди – най-зацапаните проби съдържат големи дози от 12 пестицида. Това е химически коктейл!

Спанак – съдържа двойно повече пестициди на единица тегло от всички проверени храни.

Нектарини – текстурата им е такава, че абсорбират пестициди като сюнгер. В списъка на работната група за 2012 г. нектарините бяха на първо място като най-замърсената храна, през 2017 г. са спаднали две места надолу.

Ябълки – били са на първо място като най-мръсни години наред. Сега са на четвърто място, което все пак е добре.

Праскови – като нектарините всмукват здраво пестициди. Съдържат следи от 62 пестицида, като 8 от тях са вероятни канцерогени, 24 разбъркват хормоналния баланс и 9 са репродуктивни токсини.

Останалите от Мръсната дузина са круши, череши, грозде, целина, домати, чушки и картофи.

Органичната храна, отгледана наблизо, а не доставена от чужбина, гарантира, че за нея не са използвани торове и пестициди. Затова тя е и по-скъпа. Но и защото отглеждането й изисква повече труд и по-интензивна обработка на почвата, по-големи площи и по-строг надзор и сертифициране.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...