3°C   София
 

За 2017 г. най-мръсни са ягодите

Всяка година Работната група по околната среда в САЩ прави списък на 12-те най-замърсени с остатъци от пестициди храни. Нарича го "Мръсната дузина" по името на прочутия филм от 1967 г. Подредбата е въз основа на данните за 48 вида плодове и зеленчуци, изследвани от Министерството на земеделието на САЩ.

През 2017 г. са открити остатъци от 178 пестицида в проверените храни. В 70% от тях се съдържа поне един пестицид. Той остава дори след измиване и обелване.

Обратното на Мърсната дузина е Чистата дружина - списък на 15-те най-малко замърсени храни.

Какъв е рискът?

Пестицидите са биологично оръжие. Те убиват семена на плевели, насекоми, гъбички, гризачи и други вредители по растенията. А без вредители реколтата расте по-бързо и е по-изобилна. И макар тя да служи за храна на хората, тази реколта не е съвсем безвредна за тях. В зависимост от поетата доза пестицидите причиняват рак, увреждат нервната, еднокринната и имунната система и белите дробове. Те увреждат и природата като се натрупват в екосистемите.

Особено чувствителни към остатъци от пестициди в храната са децата до 18 г., тъй като тяхната обмяна е различна от тази на възрастните.

Според Работната група първите 5 от Мръсната дузина за 2017 г. са:

Ягоди – най-зацапаните проби съдържат големи дози от 12 пестицида. Това е химически коктейл!

Спанак – съдържа двойно повече пестициди на единица тегло от всички проверени храни.

Нектарини – текстурата им е такава, че абсорбират пестициди като сюнгер. В списъка на работната група за 2012 г. нектарините бяха на първо място като най-замърсената храна, през 2017 г. са спаднали две места надолу.

Ябълки – били са на първо място като най-мръсни години наред. Сега са на четвърто място, което все пак е добре.

Праскови – като нектарините всмукват здраво пестициди. Съдържат следи от 62 пестицида, като 8 от тях са вероятни канцерогени, 24 разбъркват хормоналния баланс и 9 са репродуктивни токсини.

Останалите от Мръсната дузина са круши, череши, грозде, целина, домати, чушки и картофи.

Органичната храна, отгледана наблизо, а не доставена от чужбина, гарантира, че за нея не са използвани торове и пестициди. Затова тя е и по-скъпа. Но и защото отглеждането й изисква повече труд и по-интензивна обработка на почвата, по-големи площи и по-строг надзор и сертифициране.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

Умря най-силното момче в света

Джамбулат Хатохов, който на 3,5-годишна възраст бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес като...

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...