35°C   София
 

За 2017 г. най-мръсни са ягодите

Всяка година Работната група по околната среда в САЩ прави списък на 12-те най-замърсени с остатъци от пестициди храни. Нарича го "Мръсната дузина" по името на прочутия филм от 1967 г. Подредбата е въз основа на данните за 48 вида плодове и зеленчуци, изследвани от Министерството на земеделието на САЩ.

През 2017 г. са открити остатъци от 178 пестицида в проверените храни. В 70% от тях се съдържа поне един пестицид. Той остава дори след измиване и обелване.

Обратното на Мърсната дузина е Чистата дружина - списък на 15-те най-малко замърсени храни.

Какъв е рискът?

Пестицидите са биологично оръжие. Те убиват семена на плевели, насекоми, гъбички, гризачи и други вредители по растенията. А без вредители реколтата расте по-бързо и е по-изобилна. И макар тя да служи за храна на хората, тази реколта не е съвсем безвредна за тях. В зависимост от поетата доза пестицидите причиняват рак, увреждат нервната, еднокринната и имунната система и белите дробове. Те увреждат и природата като се натрупват в екосистемите.

Особено чувствителни към остатъци от пестициди в храната са децата до 18 г., тъй като тяхната обмяна е различна от тази на възрастните.

Според Работната група първите 5 от Мръсната дузина за 2017 г. са:

Ягоди – най-зацапаните проби съдържат големи дози от 12 пестицида. Това е химически коктейл!

Спанак – съдържа двойно повече пестициди на единица тегло от всички проверени храни.

Нектарини – текстурата им е такава, че абсорбират пестициди като сюнгер. В списъка на работната група за 2012 г. нектарините бяха на първо място като най-замърсената храна, през 2017 г. са спаднали две места надолу.

Ябълки – били са на първо място като най-мръсни години наред. Сега са на четвърто място, което все пак е добре.

Праскови – като нектарините всмукват здраво пестициди. Съдържат следи от 62 пестицида, като 8 от тях са вероятни канцерогени, 24 разбъркват хормоналния баланс и 9 са репродуктивни токсини.

Останалите от Мръсната дузина са круши, череши, грозде, целина, домати, чушки и картофи.

Органичната храна, отгледана наблизо, а не доставена от чужбина, гарантира, че за нея не са използвани торове и пестициди. Затова тя е и по-скъпа. Но и защото отглеждането й изисква повече труд и по-интензивна обработка на почвата, по-големи площи и по-строг надзор и сертифициране.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...