Соя, алое вера и авокадо може да са опасни - съдържат естроген

Онколозите обръщат малко или никакво внимание на въпроса с какво да се хранят техните пациенти. Те залагат на тежката артилерия срещу рака - изрязване, облъчване, химиотерапия. Рядко някой си дава сметка колко голяма е ролята на диетата за развитието на тумора.

При рака на гърдата например наднорменото тегло е рисков фактор. Добре е застрашените да го свалят, а за вече болните е задължително да отслабнат. Три вида храни трябва да се спрат изцяло - млечните продукти, червеното месо и т.нар. бързи храни.

Научните изследвания понякога водят до промяна на отношението към храните. Някои от тях минаха от "лошия" в "добрия" списък. Други, смятани за безопасни, сега са с произнесена присъда. Преди соята се препоръчваше като заместител на млечните продукти. Алое вера бе неизменна естествена съставка на кремовете за кожа. А авокадото се сочеше като ценен източник на белтъчини и фибри.

И трите обаче съдържат растителен естроген, а той може би стимулира растежа на туморите в гърдата. Докато това не бъде установено със сигурност, трите храни са забранени при риск от рак на гърдата.

Проф. Джанет Плант пише в автобиографията си, че проучила китайския атлас на заболяванията от рак. Забелязала, че случаите на рак на гърдата са много малко. Сигурно е заради храната, казала си тя и сменила радикално своята диета. Никакво месо, никакво мляко, никакви бързи храни. "И моят тумор в гърдата, който беше колкото варено яйце, изчезна за 6 седмици. Това беше преди 20 години", пише проф. Плант.

Друг професор - Колин Кембъл от Корнелския университет, задълбава много по същата тема. Той посвещава 20 г. на изследвания за връзката между яденето на месо и растежа на туморите. Изводът му е, че животинските белтъчини са любимата храна на тумора. През 80-те г. той проучва хранителните навици на жителите на 65 селища в Китай и издава своето прочуто "Китайско изследване", което през 2005 г. излиза и като книга.

Онкологът д-р Джон Кели я прочита преди 8 г. и решава да приложи теорията на Кембъл в своята практика. "Предложих на моите пациенти диета без животински белтъчини", пише той. Убеждавал ги, че диетата не влияе на лечението им и че нищо не губят, ако я спазват. "Открих, че диетата е критично важна. Мнозина я прилагаха за кратко или с прекъсвания. Стана очевидно, че болестта им се влошава, когато я нарушат. Щом обаче елиминират животинските белтъчини, настъпва незабавно подобрение", пише д-р Кели в книгата си "Спри да храниш своя рак", излязла през 2014 г.

В нея той пише, че ракът на стомаха и на панкреаса са особени случаи. При тях диетата трябва да изключва синтеза на ензимите трипсин и пепсин. "С изключение на рака на панкреаса, пише д-р Кели, при всички други видове рак нямам смъртен случай на пациент, спазващ диета без животински белтъчини. Всички те са в добро здраве и нямат симптоми на болестта."