В САЩ бе официално съобщено нещо, което доста хора знаят отдавна: че марихуаната лекува рак.

Тя обаче е включена в Графа първа от списъка на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (ДЕА). Той е част от Закона за контролираните субстанции. В същата графа са още хероинът и ЛСД.

Наскоро е било предложено марихуаната да бъде ревизирана с цел преместване в Графа втора, в която са кокаинът и метаамфетаминът. Разликите между двете графи е, че първата включва вещества с висок риск за злоупотреба и без медицинска стойност, а във втората са пак вещества с висок риск, но с медицинска стойност. Призивът е бил отхвърлен и марихуаната е останала в Графа първа.

Раковият институт на САЩ оповести кратък списък на възможните ефекти на канабиса при лечение на рак и история на употребата му в САЩ. От нея става ясно, че в началото на ХХ век той се е употребявал за лечение и превенция на болести, но ДЕА го е обявила за незаконна дрога въпреки съвета на Американската медицинска асоциация.

В съобщението на Раковия институт има много интересно признание. То гласи:

"Учени изследваха как канабиноидите действат на мозъка и на другите органи. Рецепторите за тях (т.е. молекули по клетъчната обвивка, свързващи се с канабиноиди) бяха открити в мозъчните и в нервните клетки, както и в други органи. Наличието на такива рецептори и в клетки от имунната система подсказва, че канабиноидите играят роля и в имунитета."

Това е сериозно, тъй като състоянието на имунната система е ключово за развитието на рака. Въпреки това съобщението на института е подминато от големите медии в САЩ.

Клиничните тестове с канабис при болни от рак са стриктно ограничени, тъй като при вещества от Графа първа те не се финансират. Но учените са направили десетки хиляди тестове с гризачи, при които положителният ефект е извънредно силен.

Изобилстват и съобщения от отделни хора за способността на канабиса да лекува рак, но по-голямата част от обществеността отказва да ги приеме без емпирични научни доказателства.

В съобщението има и друг любопитен пасаж:

"Има ли клинични изследвания (т.е. върху хора) за канабиса и канабиноидите при болни от рак?

- Не са открити клинични изследвания за лекуване с канабис на болни от рак хора в онлайн архива PubMed, поддържан от Здравния институт на САЩ."

Тук се набива на очи, че липсва думата "няма". Това е много грижливо премислен отговор. В този архив има почти 15 000 изследвания на канабиса и е възможно никое от тях да не е върху хора. Но кличини изследвания с канабис има в други архиви, например в британското списание за рака. Там се посочва, че той блокира туморите в мозъка.