Понеже е богат на антиоксиданти, витамини и други полезни съставки, чаят подсилва имунната система и намалява уврежданията в клетките по цялото тяло. Освен това той регулира нивата на кръвната захар и е полезен за сърцето и съдовете.

На много места сервират чая с каничка мляко за доливане. Изследването в САЩ изненадващо установи обаче, че с добавката на прясно мляко чаят губи някои от полезните си свойства.

Учените карали 16 души да пият топъл черен чай и черен чай, смесен с прясно мляко, както и само преварена вода. След всяко пиене измервали ефекта от напитката върху кръвоносните съдове на 16-те участници.

В сравнение с водата черният чай "значително подобри" функцията на артериите, "но добавеното мляко напълно притъпи ефекта на чая", посочват учените.

Те повторили същия тест с лабораторни мишки и получили същия резултат. Обяснението им е, че този ефект се дължи на млечните белттъци. Те се свързват с антиоксидантите в чая и ги неутрализират. "Млякото обезсилва полезните ефекти на чая върху кръвоносните съдове", заключават учените.

Те проверили и дали този ефект е налице и при соевото мляко. Оказва се, че да. Белтъците в соевото мляко неутрализират антиоксидантите в чая също както белтъците в кравето мляко.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


Витковски
09/09/2018 10:24:56

Здравейте! Уважавам медията Ви достатъчно, за да я преглеждам и чета, но няма как да уважа писачите на статии, които изглежда никога не са учили българска граматика. Кога най-после ще спрете да СИПВАТЕ мляко, ракия, бира и други течности, че децата, които четат тези тъпи изцепки го приемат за аксиома. Сипва се пясък, цимент, чакъл, захар, а течностите се НАЛИВАТ.

Витковски
09/09/2018 11:39:31

Браво! Много благодаря за бързата Ви корекция! И също така Ви моля да си преглеждате постовете за такива скудоумия преди да чукнете клавиша ентър. Също така се извинявам, ако съм засегнал някого със забележката си. Бъдете все така интересни и актуални! Поздрави от Варна. Витковски

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*