Съмнения за западнонилска треска за още 4-има души се появиха в Бургас. Всички те са развили вирусен менингит, който е едно от проявленията на опасната болест, и пробите им са изпратени за изследване в София, съобщи шефката на Дирекция "Контрол на заразните болести" в РЗИ д-р Величка Григорова.

Четиримата са на различна възраст - на средна, има и дете на 11 г. и жена на 65. Трима от болните вече били изписани от Инфекциозното отделение към бургаската УМБАЛ, в което останало само детето.

"Четири случая за вирусен минигнит за 1 месец са много", заяви д-р Величкова.

Междувременно от Националния център по заразни и паразитни болести в София съобщили по телефона в Бургас, че пробата на урина от 75-годишната жена, за която имаше съмнение за нилска треска, е отрицателна, но на серума е положителна.

При това положение случаят остава вероятен, обясни д-р Величкова. Но допълни, че за урината било очаквано резултатите да са отрицателни, тъй като вирусът се задържал много кратко в човешкия организъм, а пробите били взети по-късно.

Възрастната жена вече е изписана, но лечението й продължава и остава под лекарско наблюдение.

"Категорично не е заразна, болестта не се предава от човек на човек, а само след ухапване от тигров комар", заяви д-р Величкова.