Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсиколог доц. Маргарита Гешева

Двама души с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България. Те обаче назовават други видове, каза за в. “24 часа” доц. Маргарита Гешева, началник на Клиниката по токсикология в болницата и национален консултант по токсикология и по спешна медицина. С по-старите случаи лекуваните след ядене на диви гъби стават 8.

Пикът на отровени вероятно е свързан с климатичната характеристика на топлите месеци. Повсеместните дъждове и високите температури осеяха горите и планините с гъби. Бумът на отравяния идва след 2-годишна пауза - миналата и по-миналата година не сме приемали хора с фалоидни гъбни отравяния, каза доц. Гешева. В нейната клиника постъпват най-тежките случаи, но и в страната токсиколозите са имали повече пациенти от миналите години.

Те мислели, че отлично познават гъбите. Били яли, казват, печурка, гълъбка, сърнела, брезовка и какви ли не други видове, но картината на отравянето е на зелена мухоморка, обясни националният консултант.

По световни данни смъртността от фалоидните отравяния е 85-90 процента.

"Не искам да изглежда като изтъкване на някакъв свръхгероизъм при лечението, но при обективните трудности с финансирането имаме по-благоприятни резултати", добави доц. Гешева.

Това отравяне на практика е химическа ампутация на черния дроб. Токсините на зелената мухоморка го атакуват агресивно и го унищожават. Лечението е дълго, изключително специализирано и много скъпо.

Фалоидните отравяния са най-рискови и в острия период не може да се правят прогнози. Дори в по-благоприятните случаи терапията продължава месец-два.  За максимално възстановяване може да се говори чак след няколко месеца. А често остават увреждания, които не може напълно да се преодолеят.

Коварното е, че минават между 8 и 72 часа от яденето до симптомите. За това време отровата е ампутирала черния дроб и той проявява признаци на некроза, обясни Гешева. Първите клинични прояви - както и при отравяне с по-малко токсични видове, са остра диария и повръщане.

“Хора, не берете и не яжте некултивирани гъби, дори да сте убедени, че отлично различавате отровните. Нашите пациенти обикновено казват, че са дългогодишни гъбари”, призова доц. Гешева.

Преди очаквания дъждовен период доц. Гешева обобщава наблюденията си, че “сезонът” на гъбните отравяния е свързан пряко с климатичните фактори.
Преди очаквания дъждовен период доц. Гешева обобщава наблюденията си, че “сезонът” на гъбните отравяния е свързан пряко с климатичните фактори.