Не берете диви - много пациенти казват, че ги познават, а са при нас, предупреждава националният токсиколог доц. Маргарита Гешева

Двама души с изключително тежки отравяния от гъби постъпиха за седмица в “Пирогов”. За специалиста е безспорно, че са яли зелена мухоморка - единствената силно отровна, смъртоносна гъба в България. Те обаче назовават други видове, каза за в. “24 часа” доц. Маргарита Гешева, началник на Клиниката по токсикология в болницата и национален консултант по токсикология и по спешна медицина. С по-старите случаи лекуваните след ядене на диви гъби стават 8.

Пикът на отровени вероятно е свързан с климатичната характеристика на топлите месеци. Повсеместните дъждове и високите температури осеяха горите и планините с гъби. Бумът на отравяния идва след 2-годишна пауза - миналата и по-миналата година не сме приемали хора с фалоидни гъбни отравяния, каза доц. Гешева. В нейната клиника постъпват най-тежките случаи, но и в страната токсиколозите са имали повече пациенти от миналите години.

Те мислели, че отлично познават гъбите. Били яли, казват, печурка, гълъбка, сърнела, брезовка и какви ли не други видове, но картината на отравянето е на зелена мухоморка, обясни националният консултант.

По световни данни смъртността от фалоидните отравяния е 85-90 процента.

"Не искам да изглежда като изтъкване на някакъв свръхгероизъм при лечението, но при обективните трудности с финансирането имаме по-благоприятни резултати", добави доц. Гешева.

Това отравяне на практика е химическа ампутация на черния дроб. Токсините на зелената мухоморка го атакуват агресивно и го унищожават. Лечението е дълго, изключително специализирано и много скъпо.

Фалоидните отравяния са най-рискови и в острия период не може да се правят прогнози. Дори в по-благоприятните случаи терапията продължава месец-два.  За максимално възстановяване може да се говори чак след няколко месеца. А често остават увреждания, които не може напълно да се преодолеят.

Коварното е, че минават между 8 и 72 часа от яденето до симптомите. За това време отровата е ампутирала черния дроб и той проявява признаци на некроза, обясни Гешева. Първите клинични прояви - както и при отравяне с по-малко токсични видове, са остра диария и повръщане.

“Хора, не берете и не яжте некултивирани гъби, дори да сте убедени, че отлично различавате отровните. Нашите пациенти обикновено казват, че са дългогодишни гъбари”, призова доц. Гешева.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*