Преди да ви хване мързелът, помислете за мозъка си. Ново изследване показа, че ползите за него от физическите натоварвания се изпаряват след само 10 дни залежаване на дивана, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Според учените, автори на изследването, най-полезни за мозъка са упражненията за издръжливост като бягането. Те водят до образуване на нови неврони, кръвоносни съдове и синапси в мозъка, както и до по-голям обем на центровете на паметта и на абстрактното мислене. Поради това активно движещите се хора и животни имат по-силна памет от слабоподвижните си себеподобни. Това се обяснява с по-големия приток на кръв в мозъка не само по време на натоварването, но и през целия ден дори да е прекаран в покой. Досега обаче не се знаеше защо е така.

Екип от университета на Мериленд е накарал 12 много активни бегачи на възраст от 50 до 80 г. да спрат бягането и 10 дни да се въздържат от физически натоварвания. Преди експеримента те са бягали средно по 50 км на седмица. В началото и в края му им правят когнитивни тестове и е измерен притокът на кръв към хипокампуса.

След 10-дневното залежаване обемът кръв и в двете зони на хипокампуса - лява и дясна, рязко спаднал. Резултатът от тестовете се влошил, но минимално, а не рязко. Изводът на учените е, че, за да е добре с мозъка, човек не бива да спира да се движи.