Едно време бабите са знаели колко полезно е за внучетата им да изяждат по една ябълка дневно. Жалко, но тогава внучетата не са знаели, че тази ябълка е много по-полезна за бабите им. Едва тази година стана ясно, че ябълките предпазват от най-страшната старческа болест - алцхаймер.

Тя все още е нелечима, но науката открива все повече храни, които забавят развитието й и дори я спират. Ябълката е тъкмо такава храна.

Учени от Корнелския университет наскоро обявиха, че антиоксидантите в ябълката предпазват мозъчните клетки от оксидативния стрес, който причинява алцхаймер. "Ако ябълката е достатъчно голяма, тя съдържа повече кварцетин от всеки друг плод или зеленчук", посочва екипът. А именно антиоксидантът кварцетин намалява отлагането на бета-амилоидната плака в мозъка на болните от алцхаймер, наричана "сенилна плака".

Д-р Томас Ший от Университета на Масачузетс обяснява, че с пиене на ябълков сок се избягва дефицитът на един от най-важните невротрасмитери в мозъка - ацетилхолин. Той пренася сигналите до невроните и има решаващо значение за паметта. Според д-р Ший с вдигане на нивото на ацетилхолин в мозъка болестта на Алцхаймер се забавя.

През 2006 г. на 21 души с алцхаймер на възраст между 72 и 93 г. са давани по 120 мл сок от ябълки по два пъти на ден в продължение на месец. При тях е отбелязан спад в проявите на болестта с цели 75 процента.

В 100 грама ябълка се съдържат 4,4 милиграма кварцетин. Но тя трябва да се яде с кората. Ако бъде обелена, кварцетинът намалява повече от два пъти. А ако бъде изцеден сокът й, съдържанието на кварцетин в него ще намалее с 90%.

Изследване установи и че едновременен прием на витамини С и Е подобрява с 88% състоянието на хора, засегнати от съдова деменция. Витамините В, особено витамин В3 (ниацин), забавят атрофията на сивото мозъчно вещество с над 2 години.

Но се оказа, че в списъка от най-полезни за мозъка храни след ябълката се нарежда кокосовото олио. 66% от състава му са триглицериди с къси вериги, които черният дроб бързо превръща в кетони. Американската лекарка д-р Мери Нюпорт е най-горещият привърженик на кокосовото олио, след като установява как то действа срещу алцхаймер. Тя обяви, че е постигнала чудотворно подобрение в състоянието на собствения й съпруг именно чрез кетоните. Нейният съвет е поне два пъти дневно да се пие по 1 ч.л. студенопресовано кокосово олио и алцхаймер става обратима болест.

Друга теория за нея е, че тя е като диабета. Даже някои я наричат "диабет тип 3". Досега се смяташе, че мозъкът използва инсулина, произвеждан в панкреаса, за да превръща глюкозата в енергия. Ново изследване показа, че мозъкът сам си произвежда инсулин със същата цел. Спадът в нивото на този мозъчен инсулин води до алцхаймер и това обяснява нещо отдавна известно - че при диабетиците над 65-годишна възраст има 125-процентов риск да развият и алцхаймер.

Именно тук се намесват кетоните от кокосовото олио. Те зареждат мозъка с енергия, която заради уврежданията от алцхаймер не е произведена в него.