Опасната болест западнонилска треска, която се пренася чрез комари, достигна и до България. В Бургас вече има жена, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване, официално предупредиха от общината.

Има съмнение, но още не е доказана, заявиха от кметството.

Със сигурност обаче 3 от откритите наскоро мъртви щъркели в созополското село Атия са се оказали носители на вируса на западнонилската треска, показали резултатите от пробите, заявиха от местната администрация.

"Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас се чувства длъжна да предупреди своите жители и гости, че съществува потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска тук", излязоха с нарочно съобщение от кметството. И призоваха при изризане сред природата масово да ес използва репелент, а вкъщи да се използват всички мерки за ограничаване достъпа на комари.

Заради потенциалната опасност от разпространеие на болестта, в Бургас ще пръскат засилено срещу комари в потенциално най-рисковите места, където се събират много хора.

От общината вече са предупредили всички болници на нейна територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, тъй като се диагностицирала трудно. 80% от заразените не проявявали никакви симптоми, а при останалите 20 % признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1 % изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.