И да се пропусне, не се отразява на теглото, твърди английски учен

Твърденията, че закуската е най-важното хранене за деня, нямат научна основа. Диетолози и здравни експерти обаче я препоръчват упорито като най-добър начин да се заредиш с енергия за деня и да дадеш летящ старт на метаболизма. Според тях, ако пропускаш закуската, преяждаш по-късно през деня. Това обаче не е вярно, каза по Би Би Си д-р Джеймс Бетс от университета в Бат.

Според него превъзнасянето на закуската като много полезна е маркетингова кампания на фирмите, които произвеждат традиционните храни за закуска - яйца, бекон, зърна, млека и пр.

Никой не е изследвал "ползите" от сутрешното ядене. Те звучат логично, но са само хипотетични и никога не са били проверявани, продължава д-р Бетс. "Изумих се, когато тръгнах да търся доказателства - мислех, че ще са много. Не намерих нито едно, пише Бетс в сп. "Ню сайънтист". Ето защо се учудвам на лекарите, които дават здравни съвети относно закуската, без да знаят нищо за ефектите от нея върху организма."

За да провери как се отразява закуската на здравето, той направил експеримент с две групи хора. Едните поемали на закуска 700 калории, другите пиели само вода. Втората група наистина обядвала по-обилно, но не и със 700 калории повече от първата. Освен това нивото на мазнините при хората, пропускащи закуската, оставало без промяна. Най-после проучването отчита, че онези, които закусвали, не изгаряли докрай поетите калории в повече.