Предпазва от тумори с фибрите си и с една тайна съставка

Ако се тревожите да не хванете рак, може просто да почнете да ядете боб и вашите тревоги ще се уталожат. Учени доказаха, че бобът действа по много начини срещу туморите, а освен това носи и други ползи за здравето. Повечето от тези ползи се отнасят за цялата група бобови растения.

Способността на бобовите храни да намаляват риска от рак бе установена преди няколко години при голямо изследване в 41 държави. Най-много се намалява рискът от рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво. По-скорошни проучвания откриха понижен риск и при други видове рак.

На гърдата

Изследването на медицинските сестри в САЩ е най-продължителното и най-обхватното за отделните аспекти на женското здраве. Чрез данните от него може да се оцени как богатите на флавонол храни предпазват гърдата преди менопаузата при жени от 26 до 46-годишна възраст. От всички изследвани храни бобът и лещата се оказаха най-ефикасни. Те свалят риска от рак на гърдата с цели две-трети.

На простатата

Френско проучване проследи връзката между богатата на фибри храна и рака на простатата при 3313 мъже за период от 12 години и половина. За това време 139 души от групата развиват този вид рак. При сравняване на онези 25%, които ядат най-малко бобови храни, с 25-те процента, които ядат най-много, се оказва, че рискът за последните е почти наполовина по-нисък. Няма подобна тенденция обаче при яденето на зърнени храни, плодове и зеленчуци.

На бъбреците, на стомаха и на дебелото черво

Богатите на фибри бобови храни предпазват и от карцином на бъбреците. При ядене на боб чорба значително спада рискът както от рак на дебелото черво, така и от повторна поява на полипи в него. Жени, които ядат 4 или повече блюда с бобови храни на седмица, намаляват риска от рак на дебелото черво с една трета, показа проучване с 35 000 участници. Друго проучване с вече диагностицирани от този вид рак пациенти показа, че бобовите храни намаляват риска от рецидив с 45%.

Тайната съставка

Причината за тези учудващи резултати при изследванията е съдържащият се в изобилие в бобовите храни иноситол хексафосфат (IP6). Разновидност на същата съставка - иноситол пентасфосфат (IP10), се оказва, че спира растежа на туморите при мишки.

Бобът попада най-горе и в списъка на храните с антиоксиданти. Шареният и червеният боб бият плодовете и зеленчуците по този показател. Ако имаше данни и за черния боб, сигурно той би заел третото място.

Обяснението защо точно бобът е толкова полезен е в неговия цвят. Колкото по-тъмен и наситен е той, толкова по-голямо е съдържанието на антиоксиданти.