Сексът, както всички знаем, е опиняващ във всяка възраст, ако е с точния човек. В третата възраст той подмладява сърцето, но едно холандско изследване показа, че подмладява и мозъка.

Според него сексуално активните възрастни хора имат по-добра памет и мозъчните им функции са по-бързи. Изследването обхваща 1700 души на възраст от 58 до 98 г. и е дело на медицинския център в Алтрехт. Чрез енцефалография то доказва, че колкото по-често се прави секс, толкова по-ефективно работи мозъкът.

По-ранно изследване в САЩ откри, че сексът при възрастни хора води до растеж на нови клетки в мозъка. То обаче е извършено с лабораторни мишки. Появата на нови клетки и на нови мозъчни връзки в резултат на секса е описана и в книгата "Мозъкът променя себе си" на психиатъра Нормън Дойдж. Той нарича този процес "ново окабеляване".

"Когато се влюбим, пише Дойдж, мозъкът се променя. Създават се нови пътеки и се формират нови връзки между центровете му. Дълго време се смяташе, че това важи само за мозъка на младите хора. Сега вече е ясно, че човешкият мозък има бекрайни възможности да се обновява във всички възрасти и да се ремонтира сам през целия живот."

Според Дойдж обаче подмладяващите промени настъпват само при нова любовна връзка. Щом моногамната двойка развие търпимост един към друг, невроните на насладата вече не се активират и не се създават мозъчни връзки. При 50-годишен брак с един човек мозъкът приема, че голямата страст, любовта и сексът вече са в миналото и новото окабеляване спира.

Филмът "50 нюанса сиво" подвежда, че добрият секс върви заедно с красотата, богатството и най-вече с младостта. Реалността е друга.

Над 80% от сексуално активните зрели мъже са удовлетворени от сексуалния си живот, който продължава понякога до 90-годишна възраст, установиха учени от университета на Манчестър. При жените нещата са още по-розови - 85% от сексуално активните жени на възраст между 50 и 69 г. са удовлетворени от сексуалния си живот. При най-възрастните - групата над 79-годишна възраст, задоволството стига смайващите 90%.

"Недоразумение е, че сексът е само за младите", казва шефът на екипа д-р Дейвид Лий. "Нашето изследване събаря възрастовата бариера за секс. Въпреки че честотата на актовете намалява, сексът си остава важна част от живота. Той никога не спира, никога не си отива, само се променя."

И по телевизиите стереотипният образ на старците като асексуални същества с единия крак в гроба се променя. В хитовата тв драма на Би Би Си "Последното танго в Халифакс" Ан Райд играе вдовица, която след 70 г. има връзка с детската си любов. Документалният филм "Ухажват баба ми" пък показва 3 доста възрастни проститутки, които нямат проблеми с намирането на клиенти.