Голямото разнообразие на видовете рак кара медиците да търсят антиракови ваксини. Това са препарати, които биха накарали имунната система на организма да атакува туморните клетки и да им попречи да се задържат в органите и тъканите.

Тези препарати се наричат имунотерапевтични. Някои вече имат известен успех при рака на кожата и на белия дроб. Сп. "Сел" съобщи наскоро, че е открито имунотерапевтично средство и срещу рака на гърдата. То е било изпитано на мишки и е дало окуражаващ резултат. Активната му съставка са силициеви микрочастици, които се закрепват към антигена HER2 и го предпазват от разрушаване. Това позволява на имунната система да разпознае и "неуморно да атакува" раковите клетки в гърдата.

"При опитите с животни успяхме да спрем туморния растеж напълно само с една доза от силициевата ваксина. Това е най-смайващият резултат, който сме наблюдавали при изследвания на тумори", пише ръководителят на екипа д-р Хайфа Шен. Според него силициевите микрочастици не само предпазват HER2, но и "предизвикват мощен имунен отговор около туморите, като променят средата и позволяват на имунните Т клетки да унищожават клетките на тумора".

Проучването поражда големи надежди за успех не само в борбата с рака на гърдата, но и с другите видове рак. "Ние създадохме технологична платформа за създаване на ваксини срещу всеки вид рак", казва д-р Шен.