Гълъбите са по-добри от хората при разчитане на мамографии и поставяне на диагноза рак на гърдата, става ясно от уникално ново изледване.

Дори лекари със специално обучение и дългоодишна практика често се затрудняват да определят по микроскопичните линии на мамограмата дали тя изобразява доброкачествено образувание в гърдата или злокачествен тумор. Авторите на изследването съвсем сериозно прогнозират, че на гълъбите ще бъде отредена роля при новите методи за диагностика на рака на гърдата.

При експеримента им били използвани 8 птици, които вече били обучени да разпознават човешки лица и израженията им, букви от азбуката и дори картини на различни художници. Показвали им микроскопски изображения на мамограми и ги научили да натискат с човки син или жълт бутон в зависимост от това дали изображението е на доброкачествена или на злокачествена тъкан. Правилните отговори били награждавани с храна.

През първия ден на обучението точността на гълъбите била едва 50%. Но от 13-ия до 15-ия ден достигнала цели 85%, което е повече, отколкото при лекарите, разказа д-р Ричард Левинсън от Калифорнийския университет. Гълъбите били по-добри от хората и в откриването на микроскопични калцификати от тумори на рентгенови снимки на гърдата.