Лекарите да дават допълнителни 20% инвалидност общо за второ, трето и всяко заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 79,99% нетрудоспособност. Това предложение е вписано в промените за медицинската експертиза. То обаче бе категорично отхвърлено от Националния съвет за интегерация на хората с увреждания вчера.

Идеята е инвалидите с най-тежки увреждания да не бъдат лишавани от чужда помощ. Досега от здравното министерство обещаваха събирането на болести за ТЕЛК да остане, ако втората носи над 50%. “С това предложение ще бъдат ощетени много хора и ние категорично не можем да го приемем”, обясни Веска Събева, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. Според нея много хора ще отпаднат, като някои от тези, които сега получават 50%, няма да имат право на никакви компенсации.

Около 100 хил. души ще бъдат ощетени от новите правила, изчисляват от представителните организации. “Не става дума за ТЕЛК, а за човешки животи. Ние сме длъжни да защитим хората, затова трябва да продължим да работим”, каза Събева. Нужни били анализ и тестване на новия модел пилотно - в малки населени места, средни и големи градове.

Проектът предвижда още за всяка диагноза вече да се дава точно определен процент инвалидност, а не с диапазони, както е сега. Така например при карцином на щитовидната жлеза след отстраняването на тумор I-II стадий сега до втората година се дават 70%. Занапред ще се вдигнат с един процент. До 5-ата година пък от 50 стават 60%, а след това ще се вписват 50% нетрудоспособност. “Така ще се избегне субективизмът на лекарите и това е едно добро предложение”, каза Събева.

“С тази наредба може да се отмени неправомерно взет ТЕЛК. Предвижда се данните на НЗОК и свидетелствата да бъдат обединени в електронен регистър. Така ще може в реално време да се проследи процесът”, подчерта едно от добрите решения Събева.