Ракът се причинява от сложна плетеница от фактори. Някои са генетични, други са в околната среда, трети зависят от начина на живот. Науката е установила, че физическата активност предпазва от рак и засега го е доказала за следните 6 вида:

1. На маточната шийка

Има обратнопропорционална зависимост между този вид рак и физическото натоварване. Близо 20 изследвания установяват, че то намалява риска с поне 20%. Ако е интензивно, рискът спада с 40%. Смята се, че това се дължи на повишеното ниво на хормона естроген.

2. На дебелото черво

Доклад от есента на 2016 г. обобщи резултатите от изследвания през последните 20 години на рака на дебелото черво. "Липсата на физическа активност и в по-малка степен затлъстяването са най-важните рискови фактори за този вид рак", сочи докладът.

3. На простатата

Тъй като този вид рак е най-разпространеният при мъжете, той е обект на много изследвания. При обобщаването им се оказва, че физическата работа и спортът са най-доброто средство за предпазване от него.

4. На гърдата

Физическият труд сваля риска от този вид рак с цели 25%. Той забавя появата на тумори в гърдата дори при носителките на гена BRCA-1, който ги прави уязвими по наследство.

5. На белия дроб

Този вид рак е с много висока смъртност по света. Физическите натоварвания предпазват от него, тъй като разгръщат белите дробове, променят нивата на растежните фактори и влияят на гените.

6. На матката

Предотвратява се дори от минимална физическа активност като шетането вкъщи и градинарството. И обратно - "заседяването повишава риска, тъй като гинекологичните видове рак имат силно изразена хормонална етиология", се казва в изследване от 2011 г.