Профилактиката е водеща и основното е поддържане на добра лична хигиена.

Измиване на ръцете след ползване на тоалетна.

Старателно измиване на течаща вода на плодове и зеленчуци, особено листни, използвани сурови в салати.

Да не се консумират непастьоризирано мляко, недостатъчно термично обработена кайма, месо, риба и морски дарове, особено от заведения за масово хранене или предлагани на открити сергии.

Ограничаване достъпа на мухи до всякаква храна.

Наличието на колибактерии в питейната вода е маркер за фекално замърсяване на водата, което се установява със системни санитарни изследвания и е надежна защита от чревни инфекции.

Препоръчителен е приемът на хранителни добавки с пробиотични бактерии. Населяването на тънките черва с полезните млечнокисели бактерии ограничава развитието там на болестотворни патогени и засилва имунната защита на чревната лигавица, основната входна врата на коли бактериите.

Ако летувате край воден басейн

Ешерихия коли е нормален обитател на храносмилателната система, който се проявява като болестен причинител най-вече при лоша хигиена и в горещите летни дни.

Целия текст четете тук