Как да постигнем съвършените пропорции между работа, почивка и развлечения

Казват, че идеалният живот се свежда до изкуството да го балансираш, да улучиш съвършените пропорции между работа, почивка и развлечение. Но на практика това не може да се постигне. Животът тече в свои, трудно управляеми от нас посоки. Набелязал си например подробна програма за деня или седмицата. Но миялната машина се чупи, в службата изниква неочаквана задача или децата се разболяват. И целият ти план се проваля.

Това не значи, че не бива да се стремим да балансираме живота си, но трябва и да се научим в различни моменти да даваме приоритет на отделни негови аспекти. Един месец може да се посветим на важен работен проект, а следващия – да отидем на почивка с гаджето или да наблегнем на фитнеса, пише в. “Индипендънт”.

Абсолютен баланс никога не се постига. Но можем да си изработим навици, които да попречат на махалото да се отплесва силно в една посока, казва Мари Кондо – японска експертка по организация на живота и автор на няколко книги по темата. Ето някои идеи:

Правилото на 2-те минути

То е формулирано от консултанта по продуктивност и създател на метода за управление на времето Дейвид Алън и важи за хора, които все да отлагат нещата. Свежда се до следното: ако установим, че една задача може да бъде свършена за две минути или по-малко, по-добре да го направим веднага, а не да прахосваме време да я планираме, премисляме и оставяме за по-късно. Тук акцентът е ефективно използване на онези малки прозорци от време, които често ни остават между задачите.

“Да кажем, че имате няколко минути между два важни телефонни разговора. Използвайте ги, за да изчистите спама от електронната си поща – нещо, което отдавна се каните да направите”, казва той. Друг пример - когато видите нов имейл в пощата си, запитайте се можете ли да отговорите за две минути и ако е така – отметнете задачата.

За по-сложни и плашещи ангажименти си отделете 5 минути, а не ги оставяйте за друг път – ще се претрупате и изнервите. Преодолейте началната неохота да се захванете с дадена работа и дори и да ви отнеме повече от 5 минути, ще я свършите и ще се отървете от мисълта за нея.

Магията на подреждането - изхвърляйте

В един идеален свят бихме сложили цялата къща в ред наведнъж. Но в реалността едва ни стигат силите да подредим чекмеджето с чорапите. Ако организацията на дома не е силната ви страна, изберете бавен и методичен подход към хаоса, казва Кондо. Тя съветва разчистването да става по категории, а не по помещения. Захванете се веднъж с книгите, друг път с дрехите, след време с електрониката и т.н.

“Прочиствайки къщата, навремето правех следната грешка – избирах нещата, които да хвърля. А трябва да отделяш онези, които искаш да си оставиш и които ти доставят наслада (на японски “токимеку”). Изберете им място и ги подредете методично в опразнения гардероб или шкаф и занапред поддържайте този ред”, казва тя. За да го сторите, при покупка на нещо ново трябва да изхвърлите нещо старо, за да не се задръстите отново.

Прочистващият метод на Кондо, наречен “КонМари”, се състои в това да струпаш всички неща от един вид, да ги огледаш и да запазиш само онези, които те кефят, а останалото да хвърлиш. “Това е магията на подреждането и тя променя живота”, казва авторката, чиято книга “Японското изкуство да оправяш безпорядъка” е издадена в милиони екземпляри в над 30 страни.

“Времева кутия”

Онези, които трудно управляват времето си, вероятно са чували за Първия закон на Сирил Паркинсон: “Работата се разраства до запълване на наличното време”. За да не попаднете в този капан, фиксирайте периода за изпълнение на дадена задача. Това е изпитана техника, известна като timebox - “времева кутия” на дейностите. Тя означава да си поставите точен срок и да ограничите работата до зададени часови интервали. Времевата кутия предпазва от протакане и отвличане на вниманието от настоящия ангажимент – дори той да е приготвяне на вечерята. Поглеждайте часовник, така ще имате ясна представа за времето, което ви остава, за да се вместите в графика.

Трикове за четене и отслабване

Ако обичате да четете, но нямате време, вземайте си книга, когато излизате от вкъщи сутрин. Ще се изненадате колко времеви прозорчета ще ви се отворят, за да прехвърлите няколко страници. Това може да стане на спирката на автобуса, докато чакате пред кабинета на лекаря, в обедната почивка или в обществената пералня.

Диетите са плашещи за заетите хора, особено когато трябва да броят калории и да подбират хранителните групи. Затова ги отлагат за по-нататък, като мислят, че ще имат време и енергия да ги спазват. Ако сте твърде ангажирани, за да отслабвате по план, пробвайте принципа на Конфуций – яжте всичко, но “след всяко хранене стомахът трябва да е само 80% пълен”. Няма да отслабнете за седмица, но в дългосрочен план ще има ефект без диктатурата на сложните диети.

Опитайте се да сложите финансов ред и да постигнете

равновесие в харченето на пари,

като следвате съвета на милиардера Уорън Бъфет. Първо заделете това, което искате да спестите, после харчете останалото, а не обратното. Така правят и финансовите магнати. Да си пръскаш парите и да се надяваш, че все нещо ще ти остане за черни дни, обикновено означава празен джоб.

Балансът е много важен и в интимните отношения. Ако пренебрегвате партньора си, защото сте много заети, планирайте събития, които не можете да отмените – купете например билети за кино или театър, запазете място в ресторант и ангажирайте гледачка за детето.

В петък следобед отделете няколко минути, за да нахвърлите програмата за следващата седмица. Така уикендът ви ще бъде спокоен и приятен, а в понеделник сутрин ще сте с ясна представа какво ви очаква.

Намерете своя икигай,

което според японците е да разбереш за какво си на този свят. Това е тяхната тайна за дълъг и щастлив живот. Икигай означава да откриеш пресечната точка на нещата, които обичаш, на тези, които умееш най-добре, на тези, за които ти плащат, и на онова, от което се нуждае светът.