Отдавна е доказано научно, че от контакта с природата има значителни ползи както за работата на ума, така и за човешката психика. Но в една статия от новия брой на сп. "Нейчър" екип от учени разширява още благоприятното въздействие на природата, като включва в него и ползи за здравето на хората.

Основният извод в статията е, че е много по-здравословно човек да живее близо до дървета, особено в града.

"Избрахме да изследваме голям град - Торонто в Канада. Използвахме спътникови снимки с висока резолюция и фиксирахме всяко дърво в града, Също и въпросник от изследване за самооценка на общото здравословно състояние, на сърдечното и мозъчното здраве, както и за обмяната на веществата", обясняват учените.

Резултатът е интригуващ: "Установихме, че ако между две пресечки в града има средно 10 и повече дървета, това повишава оценката за собственото ти здраве дотолкова, че все едно годишният ти доход е нараснал с 10 000 долара или че си станал със 7 години по-млад."

"При повече от 11 дървета в района оценката за сърдечното здраве и обмяната се повишава съотносимо с увеличение на годишния доход с 20 000 долара или с подмладяване с 1,4 години."

Тези резултати имат нужда от обянение. Тъй като данните са корелативни, за учените е трудно да дефинират точно с какво и с колко дърветата подобряват човешкото здраве. Затова те използват представата на самите хора за него, а не данни от техните здравни картони за медицински показатели от изследванията им.

Има обаче някои очевидни фактори за тази корелация. Дърветата прочистват градския въддух от прахови частици, озон и други замърсители и така предпазват хората да не ги вдишват. Освен това постоянният контакт с дървета сваля стреса, а това на свой ред с отразява на физическото състояние на човешкото тяло.

Спътниковите снимки са особено важни в изследването, тъй като чрез тях е измерено точно количеството зелена площ във всеки жилищен район. После тази информация е съотнесена към данните от огромния масив на канадското Министерство на здравеопазването.

В Канада здравеопазването е всеобщо достъпно, но има неравенство поради разликите в доходите и в нивото на образованост. "Хората с по-ниски доходи и по-ниска степен на образованост ходят на лекар по-рядко, въпреки че са здравноосигурени в равна степен", посочват учените.

Освен това според тях уличните дървета са по-полезни за здравето от дворните. Причината е че са достъпни за всички хора и освен това са първа преграда срещу автомобилните газове.

Изследването завършва с препоръка да се садят дървета по улиците на всеки квартал. "За Торонто, ако между всеки две пресечки се засадят още по 10 дървета, градската растителност би се увеличила само с 4%. Това е градоустройствено изпълнимо", пишат учените.