Високите хора рискуват повече да развият рак. За някои видове тумори рискът скача с до 30% на всеки 10 см ръст в повече. Това важи и за мъжете, и за жените, обяви екип от шведски учени на медицински конгрес в Барселона.

Екипът прави изводите си въз основа на най-голямото досега медицинско изследване в света. То се базира на данните за 5,5 милиона души, родени между 1938 и 1991 г., чийто ръст варира от 101 до 226 см.

За всеки 10 см от ръста в повече рискът от рак при жените се увеличава с 18%, а при мъжете - с 11%. За различните видове рак тази корелация варира. Най-ярко изразена е при меланома - смъртоносен вид рак на кожата. Рискът за мъжете и и жените да се разболеят от него скача с 30% на всеки 10 см от ръста им в повече.
За рака на гърдата рискът за жената скача с 20% с всяко увеличение на ръста с 10 см.

Учените дават пример с Швеция. Там жените са високи - средният им ръст е 170 см, а рискът жена да хване рак на гърдата в Швеция е 10% за целия й живот. Според учените този риск при шведки, които са високи 180 см, скача на 12%. При ръст 190 см рискът е вече с 20% по-голям. Тази оценка изключва другите фактори като пушене и затлъстяване, които биха повишили риска много повече.

Учените допускат, че в детството и пубертета на по-високите хора са действали повече растежни фактори и това е предпоставка за тумор в по-късна възраст. Другата им хипотеза е, че високите имат повече телесни клетки и съответно вероятността някоя от тях да стане ракова е по-голяма. Третата им догадка е, че високите хора потребяват повече калории, а това вече е доказано свързано с рака.

Следващият проект на екипа е да провери дали и смъртността от рак е свързана с ръста и дали при по-високите хора тя е по-висока.