В обувката има доста фактори, които влияят на миризмата й. Каквото и да прави човек, рано или късно се изправя пред един и същ проблем - любимият му чифт обувки се износва и е започнал да смърди. За щастие природната аптека е отворена денонощно и в нея има естествени дезодоранти, които могат да неутрализират миризмата от обувките.

Ето само 4 от най-ефикасните измежду тях:

1. Сода за хляб

Това е най-известният дезодорант. Използва се за почистване на какво ли не в дома. Но дори в болниците персоналът използва сода за хляб, за да премахне миризмата на медицинските отпадъци. Сипете по 1 чаена лъжичка сода за хляб във всяка обувка и я тръскайте, за да се разнесе отвътре. На сутринта ще забележите, че мирисът от обувките е изчезнал.

2. Градински чай и лавандула

Наберете малък букет от десетина стръка лавандула и градински чай (Salvia officinalis). Разделете го на две снопчета, а тях пъхнете в обувките. Оставете ги на слънчево и проветриво място за 24 часа. Слънчевата светлина и свежият въздух ще изсушат и вентилират обувките, а от билките те ще добият приятен мирис.

3. Масло от чаено дърво

Това масло е деизнфектант и убива бактериите, заради които обувките миришат. Веднъж седмично капвайте в тях по няколко капки от него вечер и ги дръжте на проветриво място през нощта.

4. Кора от цитрус

Корите на лимона, портокала или грейпфрута често се оставят в стаята, за да освежат въздуха. Те ще направят същото и с обувките. След като обелите цитрусовия плод, не изхвърляйте кората, а напъхайте парчетата й в обувките си за през нощта.

Главната причина често носените обувки да замиришат са бактериите, които се развъждат в тях. Помага им редовното овлажняване на обувките от потта на краката. Според модела, кройката и вида кожа някои обувки абсорбират и задържат повече влага от други и миришат по-силно.

Добре е да сменяте стелките редовно или да използвате специални антибактериални стелки. Много е важна и добрата хигиена на краката. Лошата хигиена на краката, макар да не застрашава живота ви, го вмирисва и ви докарва гъбични инфекции.