За какво говори нахвърлянето върху определени храни

Специалисти разкриват как да преодолеем неистовото влечение към сладкото

На всеки се е случвало. Толкова е гладен, че се нахвърля без замисляне на парче шоколад или поничка, само и само да спре стърженето в стомаха.

Австралийски експерти по хранене предупреждават, че тези почти непреодолими пристъпи са признак за недостиг в тялото на точно определени хранителни вещества, пише в. “Дейли мейл”. Има скрити за окото причини да копнееш за храни, които знаеш, че трябва да избягваш - пържени картофи, мазни сандвичи, газирани напитки.

“Трябва да разберем това силно влечение към някои храни и да го анализираме дългосрочно, иначе непрестанно ще търсим бързо задоволяване на глада с каквото ни попадне”, казва д-р Сандра Кути.

“Ако например ядете шоколад, това означава, че тялото ви плаче за магнезий.” За да бъде балансирана нуждата от магнезий и да бъде премахнат блянът за шоколад, д-р Кути препоръчва да се ядат плодове, ядки и семена.

Гладът за други сладки храни говори за липса на въглерод, хром, фосфор и сяра. Тогава се налага да се увеличи приемът на сурови ядки, зеленчуци и плодове. А също също риба, яйца, червени боровинки и къдраво зеле.

Влечението към хляб говори за дефицит на азот. Това може да бъде компенсирано с повече червени меса, яйца, сирене, риба тон, бобови растения.

Влечението към алкохол пък ясно говори за нужда от белтъчини, калций, глутамин и калий, казва Сандра Кути. Според нея трябва да се води борба и срещу глада за мазни и калорични храни.

Друга австралийска специалистка по хранене - Джесика Сепел, разкрива как в 10 стъпки да се убие неистовото желание да се хапва сладко. Според нея най-опасното време от деня за това е 15 часа. Сепел обаче твърди, че гладът за шоколад, бонбони и сладкиши може да бъде спрян още преди да се появи.

Един от начините да се направи това е да се пие много вода през целия ден, като се добавят по 1-2 лъжички ябълков оцет към бутилката. “Той съдържа оцетна киселина, за която е доказано, че регулира нивата на кръвната захар”, казва специалистката.

Д-р Сепел посочва, че когато човек се храни 3 пъти на ден с 2 междинни закуски, влечението към сладкото в 15 часа забележително намалява. Диетоложката съветва също да се избягва яденето на плодове следобед.

“В моя клиничен опит съм забелязала, че това води до изпитване на глад за сладко в по-късния следобед или вечерта”, казва Сепел. Но когато нейни пациенти ядели плодове рано сутрин на гладно, споделяли, че вече не са толкова хищни за захар.

Ако сте от хората, които имат навик да ядат сладко следобед, отделете време да си приготвите здравословни заместители за седмица напред, съветва д-р Сепел. Вариантът е кисело мляко с ядки или нарязани зеленчуци. Полезно е също върху порциите да се изстисква лимонов сок, защото неговата киселинност предотвратява движението нагоре-надолу на кръвната захар. Лимонов сок върху салатата или печените зеленчуци е нещо наистина много вкусно, казва диетоложката.

Приемането на магнезий категорично спира глада за сладко. Обикновено се вземат по 500 мг преди сън. Сепел препоръчва също всички хранения да включват белтъчини и естествени мазнини. Това е много полезно за стабилни нива на кръвната захар.

“Белтъчините да са от качествено червено месо, пилешко и риба. За мазнини е най-добре да се консумират авокадо, сьомга, кокосово масло, ядки и семена”, казва тя.

Поемането на повече фибри засища за по-дълго и отклонява погледа от вафличките и шоколадчетата, продължава тя. “Яжте зелени салати, зърнени храни като киноа, кафяв ориз и просо, както и продукти с нисък гликемичен индекс като тиква или сладки картофи”, съветва още д-р Сапел.

Освен това тя препоръчва усилия за намаляване на стреса като разходки, четене на книги и по възможност следобеден сън. Според нея гладът за сладко много често е предизвикан именно от високите нива на стрес и от емоционалната нестабилност.