Огняне, има ли храни, които оказват влияние върху емоциите ни?

Повечето храни влияят на емоциите ни, а сладкото и по-точно шоколадът ни доставя от хормона на щастието много бързо. Жените ядат често шоколад, защото искат постоянно да се чувстват щастливи, но той действа за час. Все пак, ако хапваме от него, нека търсим този със 70% какао и да не се ядем повече от половин на ден. По-добър и здравословен вариант са какаовите ядки. На едно ядене може да се приемат 10-тина. Само трябва да се бели люспата им, която пада лесно като на фъстъците. Какаовите ядки са една от суперхраните, които носят не само настроение, но жизнена сила и енергия. Други такива са чия, киноа, годжи бери, водораслите на прах спирулина и хлорелата. Всяка сутрин си слагам 2 с.л. чия в 100-200 г хладка вода, те набъбват и ги пия. И в мляко може да се потопят. Има племена, които се хранят с чия и всеки ден тичат по 60 км., като при това се чувстват пълни с енергия. А ние, българите, едвам бягаме по 100 м, за да хванем градския транспорт. Друга суперхрана е растението нони. Пие се сок от него. Невероятен естествен източник на витамин С пък е екзотичният плод амалаки. Има го на капсули. При вирусно заболяване се вземат до 5 на ден и дава много енергия.

Вафлите и сладкишите също дават бърза енергия и чувство на щастие. Да ги ограничаваме ли?

Мен може да ме прави щастлив една храна, друг – друга. Има много слаби момичета, които не могат без вафли и шоколад. С тях не напълняват и щом тези целуфанени храни им харесват, нека ги ядат. Но от здравословна гледна точка плодовете и зеленчуците са тези, които могат да ни направят и щастливи, и здрави. Искаме ли нещо сладко, добре е да хапнем мед – 1-2 с.л. на ден. Само не бива да се слага в топла напитка, защото качествата му се губят. Медът може да се приема сутрин в комбинация със сусамов тахан, намазан на домашно приготвен хляб с квас. Това е чудно хубава и полезна закуска. Освен плодовете и зеленчуците, важни са и накиснатите във вода ядки. Тогава в тях започва процес на покълване, стават активни и са най-полезни за ядене. Бадемите може да се киснат 8 часа, а кашуто 6 часа и след това лесно се белят. Ако искате да отслабнете...

Целия текст четете тук