Сексроботите са на пазара, но липсват доказателства за терапевтичен ефект.

Сексроботите - галено наричани сексботи, вече са факт. Но дали това е добро, или лошо за здравето, анализира публикация в авторитетното сп. “Бритиш медикъл джърнъл”. Научни изследвания няма. Авторите обаче правят извод, че универсалният принцип на предпазливост в медицината трябва да отхвърли клиничната употреба, докато предполагаемите ползи - “намаляване на вредите” и “терапевтичен ефект”, не бъдат тествани.

Сексботите на цени между 10 и 15 хиляди долара се рекламират с различните си екстри. Изкуственият интелект на едни уверява по програма “партньора”, че е най-добрият. Като предимство за друга се изтъква, че има части, които може да се почистват в съдомиялня. Трета праща имейли на “любимия”, когато не са заедно. Има модел, който реагира на оргазъм, а се предлага и вариант със сменящи се атрибути, за да имитира освежаване на омръзналата играчка.

В подкрепа на нишата се сочат аргументи като възможност за безопасен секс, намаляване на насилието или удовлетворяване на интимните нужди при полова слабост или физиологични проблеми.

Скептиците изтъкват, че сексботите няма как да гарантират 100% сексуална удовлетвореност, че могат да засилят чувството за изолация, че пораждат етични и юридически казуси и повдигат въпроса за риска от инфекции, механична или софтуерна “засечка" на усъвършенстваните секскукли.

Отделно се акцентира върху сексистката страна на проблема.