Откакто се времето

се затопли,

ям много

студени храни,

слагам лед

в напитките,

но имам чувството,

че не ми понася

на стомаха и червата.

Възможно ли е, пита читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси

на телефон 

02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките и мненията на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

Д-р Татяна Мороховец отговаря на въпроса за студените храни и ледени напитки: Когато подхванем темата за здравословно хранене, винаги правим асоциации в посока използване на разнообразието на хранителните продукти и оптимизиране на начина за приготвянето им. Но рядко се замисляме каква е оптималната температура на храната, за да бъде тя възможно най-полезна за консумация и да не затруднява излишно организма при усвояването на веществата, които съдържа.

Изучавайки процесите на храносмилане, съвременната медицина е стигнала до аргументирания с доказателства извод, че

времето

за смилане и

усвояване на

приетата храна

от организма

пряко зависи

от температурата й.

При средностатистическия за днешния западен човек начин на хранене топлата храна престоява в стомаха около 2-3 часа.

През това време едрите белтъчни молекули успяват да се превърнат в аминокиселини, които впоследствие лесно се усвояват в тънките черва.

Студената храна

напуска стомаха

в пъти по-бързо

и нормалното

храносмилане

се смущава

Необработените белтъчини прекалено бързо преминават към тънките черва, където трябва да се осъществи всмукването им, но те не са в подходящата биохимична форма за лесно усвояване.

Освен това в мястото, на което в процеса на храносмилане по подразбиране трябва да се задействат бактериите, отговорни за смилането само на въглехидратите, започват да се размножават бактерии, които са свързани с месото и другите животински белтъчини. В резултат на това се развива

чревна

дисбактериоза

- губи се

балансът между

бактериалните

видове и тяхното

количество

в отделните колонии

от микроорганизми.

Резултатът е нарушаване на оползотворяването на веществата в храните, което при чести повторения води до поява на болести на обмяната, включително и затлъстяване. Примерът не се нуждае от коментар.

Всъщност много хора интуитивно или от емпиричен опит разбират, че студената храна не е най-доброто за здравето им. Дори по време на хранене само да пием течности с много лед, както обичайно се предлага в заведенията за бързо хранене, месните (богати на белтъчни) и въглехидратните храни не се разграждат правилно. И се стига отново до дисбаланс в усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините, нарушава се и абсорбцията на витамините и минералите.

За да станат нещата още по-нелицеприятни, при такъв начин на хранене и смутено усвояване

човек

продължава да

изпитва лъжливо

чувство на глад

и преяжда

В най-добрия случай последиците се виждат, само когато стъпи на кантара. За съжаление, обикновено е свързано със стомашно-чревна симптоматика и комплекс от

метаболитни проблеми

с риск за

сърдечносъдови

заболявания

и захарен диабет

Мнението на водещите специалисти е, че е в интерес на здравето ни да се откажем от студените храни. Така ще си спестим дискомфорта от газове, подуване, колики, болки в резултат на мудното и непълно усвояване на ледената храна.

Ако все пак човек обича студени блюда и изстудени напитки, е възможен приемлив компромис през горещите месеци. Стига да не се прекалява.

Правилото е нескотемпературните лакомства да се избягват на закуска и вечеря. През нощта процесите на храносмилането се забавят, а сутринта още се са активирали, не е нужно допълнително да ги затрудняваме.

Единствен

на обяд е

възможно

сравнително

по-безопасно

да хапваме

студени неща

Важно уточнение: не е полезна и другата крайност - много горещи храни. Опарванията от тях водят до слаби, но с натрупващ се ефект термични травми на лигавиците. Те стават по-уязвими като цяло и расте склонността им да образуват рискави мутагенни клетки.

Най-полезно е

храните и

напитките да са

36-40 градуса

При тази температура осигуряваме на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система условия да функционират правилно.

Избягвайте едновременна консумация на горещи и студени храни – голямата температурна амплитуда стресира организма.

Отделно голямата разлика причинява вандалски щети на зъбите.

Бъдете здрави и умерени в храненето!