6 основни принципа определят дали ще извлечем максимума. 

Когато вземаме лекарства по предписание на лекаря, обикновено той ни е обяснил как точно да го правим дори и за медикаментите, които са без рецепта. Но много често приемът на лекарства, които не изискват специален режим, е свързан с двоумене как да се тълкуват указанията в листовката на лекарствата. Например какво точно означава да глътнем хапчето преди хранене,

колко време

преди ядене,

с вода или сок?

И всевъзможни други съмнения.

Тогава на помощ идва фармацевтът. Магистър-фармацевт  АНТОН ВЪЛЕВ

Магистър-фармацевт АНТОН ВЪЛЕВ

“Ако лекарството е указано за прием след хранене, съмненията са излишни - това означава, че стомахът трябва да е пълен. Ако няма други указания и е казано да се взема преди хранене, това предполага съобразената с възрастта приемлива доза да се изпие 30-40 минути преди да седнем на масата, а не непосредствено преди първата хапка или глътка. Този около половин час дава възможност таблетката да попадне в стомаха и да освободи лечебната субстанция, тя да се резорбира от стомашната или чревната лигавица и да започне да изпълнява своята цел. Вземането на лекарството минута, преди да хапнем нещо, означава, че го пием по време на хранене, защото постъпва в стомаха заедно с храната – обяснява магистър-фармацевтът Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. – Когато в листовката не е указано преди или след хранене да се взема медикаментът, времето няма влияние върху ефекта и може да се взема съобразно нуждите да се овладеят в определен момент симптомите. Има и по-специални схеми, но те винаги са точно описани в листовката или фармацевтът е дал конкретни указания.”

Понякога съветът да глътнем хапчето след хранене е свързано със страничния ефект да предизвиква гадене.

Печелим ли добавена стойност, ако глътнем хапчето или хранителната добавка с минерална вода? Универсално правило е медикаментите за употреба през устата да се изпиват с обикновена питейна – чешмяна – вода с температура от крана, ако специално не е препоръчано да е хладка или топла.

Упътването конкретно лекарство, най-често таблетка, да се изпие с “достатъчно количество вода” в повечето случаи означава

поне 100-150 мл

според възрастта

на човека.

Идеята е течността да е достатъчна за разтварянето на медикамента, допълва специалистът. Той съветва много съвестно да се спазват препоръките коя разновидност на дадено лекарство да се взема и дали може да се чупят, за

да се гарантира,

че в тях лечебната

субстанция

е равномерно

разпределена

и че ще се разтворят точно там, където трябва.

Например, за да се усвоят в стомаха, към някои е добавен витамин С, а други, за да достигнат до дебелото черво и там да се резорбират, са вложени в двойни капсули или са защитени със специален филм или по друг начин от киселината в стомаха. Трети не трябва да се чупят, за

да не се провокира

разтварянето им

в стомаха, ако

целта е да се

случи в червата

Друг съвет е, ако са изписани рецепти от различни лекари, които по една или друга причина не са съобразявали взаимодействията на медикаментите, но трябва да се вземат по едно и също време, това да се обсъди с фармацевта в аптеката.

Тайната: хапчето за черния дроб вечер, хормоналните - сутрин

Хронотерапията е прохождаща школа в лечението, която разчита на планиране на въздействието във времето така, че да осигури най-голяма помощ и най-малко вреда. Получи тласък след връчването на последната Нобелова награда за медицина за разкриването на ролята на циркадните ритми. Те са в основата на нашия биологичен дневен ред, който чрез хормоните дирижира кога ще ни се доспи, кога ще сме работоспособни, кога ще вземат връх чувствата. Ако вътрешният ритъм работи надеждно като швейцарски часовник, сме здрави и успешни. При изоставане или избързване от естественото редуване на ден и нощ в тялото настъпва хаос.

Сравнително ново знание е, че от циркадните ритми зависят циклите на активност и почивка на всички органи. При болест това определя колко ефективно ще успеят да се възползват от терапията.

Много често при хронични болести се предписва 1 доза лекарство за деня и е добре да се вземе във време, в което органът, на който трябва да помогне, е активен.

Например за нашата географска ширина хормоналните препарати и особено кортикостероидите имат най-добър ефект, когато се вземат сутрин между 6,30 и 8,30 по лятно часово време. А медикаментите за черния дроб и антикоагулантите, които се предписват при риск от тромби - кръвни съсиреци, достигат максимума на въздействието си, ако се вземат вечер, обяснява Антон Вълев.

Лекарства, които като страничен ефект причиняват безсъние, по възможност се пият най-късно до ранния следобед, за да не създават проблем с нощната почивка.

По-особен е случаят с лекарствата за хипертония. Правилото е всяка доза през деня да се взема след измерване на стойностите. Бета-блокерите - група медикаменти за регулиране на сърдечния ритъм и кръвното, по никакъв повод не се спират самоволно или внезапно, обясни фармацевтът.