При недостиг на цинк в тялото настъпва хаос и то се възпалява. Ако недостигът е системен, възпаленията стават хронични. А хроничните възпаления, особено в по-късна възраст, отключват рак и други тежки болести. Ролята на цинка за поддържане на имунната система в боеготовност е първостепенна.

Според Световната здравна организация обаче 31% от хората в света имат дефицит на цинк. Този дефицит води например до високата смъртност от малария при децата и старците.

Препоръчителната дневна доза цинк е 11 милиграма за мъжете и 8 милиграма за жените. За старите хора тя трябва да е малко по-висока.

Симптомите за недостиг на цинк са:

- диария

- податливост на инфекции

- дерматити

- разсейване и забравяне

- загуба на тегло

- влошени обоняние и вкус

Ако симптомите са комбинирани, недостигът на цинк е много голям. Този минерал намалява в тялото при хронично болни бъбреци и черен дроб, алкохолизъм и диабет.

За съжаление е много трудно да се определи нивото на цинка в организма. Няма кръвен тест за това. Ето защо да се ядат храни, които са богати на цинк, е единственият начин за избягване на дефицита. Цинк има най-много в тиквеното семе, в месото и в мидите (особено в стридите). С напредване на възрастта обаче той все по-трудно се абсорбира от тялото. Това е главната причина за дефицита на цинк на стари години.

10-те най-богати на цинк храни

телешко (4,9 мг в 100 г месо)

кисело мляко (2,2 мг в 1 чаша)

агнешко (4,6 мг в 100 г месо)

страгали (6,86 мг в 1 чаша)

тиквени семки (10 мг в 1 чаша)

кашу (4,8 мг в 1 чаша)

какао (0,3 мг в 1 ч. л.)

пилешко (2,5 мг в 100 г месо)

гъби (1,4 мг в 100 г)

спанак (1,4 мг в 1 чаша)