По-полезни са от суровите, съдържат антиоксиданти, които активират полезните бактерии
Сготвеният доматен сок увеличава нивата на здравословните бактерии в червата, показа изследване.
Испански учени установиха, че доматите имат по-силен пробиотичен ефект в червата, когато са сготвени на сос, отколкото ако се ядат сурови, пише в. “Дейли мейл”.
Макар чревните бактерии да пречат някои антиоксиданти от доматения сок да бъдат усвоени от организма, тяхната ефикасност се засилва благодарение на него.
Според изследването това прави сготвения доматен сок по-добър за здравето от суровите домати, защото процесът на обработката запазва важни биохимикали.
Ако задълбочено се анализира как готвенето и храносмилането влияят на здравословния ефект на храната, това ще помогне на производителите да правят по-полезни храни, казват изследователите.
Учените от политехническия университет във Валенсия наблюдавали как храносмилането се отразява на антиоксидантите - вещества, които помагат на клетките да се защитават от окисляване - в доматения сос.
Доматите по принцип се смятат за много полезна храна заради съдържащия се в тях антиоксидант ликопен, на който те дължат и червения си цвят.
Испанците открили, че
при готвенето
ликопенът в
доматите става
по-устойчив,
което означава, че по-голяма част от него оцелява при процеса на храносмилането и е абсорбиран от тялото. Това увеличава пробиотичния ефект на доматите и води до растеж на полезните бактерии.
Едновременно учените наблюдавали какво се случва с лактобацилус реутери - една от най-важните за здравето на червата бактерия. Макар тя да пречи на абсорбирането на някои антиоксиданти, съдържани в доматите, те в същото време я правят по-ефикасна. Този процес е още по-очевиден, когато става дума за доматения сос.
Позитивното въздействие от укрепването на лактобацилус реутери надхвърля факта, че бактерията спира абсорбирането на антиоксидантите, смята испанският екип.
“Работихме със сготвени и сурови домати, за да определим въздействието на готвенето”, казва Ана Белен Ередия от университета във Валенсия. “И открихме, че ако в ястия, които имат пробиотичен ефект, се сложи доматен сос, това още повече засилва този ефект.”
Изследването е публикувано в списанието за функционална храна.
Предишни изследавния твърдят, че консумацията на повече домати
помага за
забавяне на
стомашния рак,
като сокът им намалява риска и от рак на простатата при мъжете.
Миналата година изследване показа, че доматите помагат на растежа на клетките. По този начин се трасира пътят към фокусирани изследвания за превенция на рака на стомаха, както и на диети, подпомагащи конвенционалните лечения.
Коментари