Оказва се, че сигналите в организма се движат като асансьор - двупосочно,  и от мускулите към нервните клетки

Изкачването на стълби, бързото ходене, бягането, динамичните танци, тай чи упражненията и други натоварвания на краката имат възможност да подмладяват мозъка. По време на активно използване на най-големите мускули тялото изпраща сигнали за производство на здрави нервни клетки. Докато при липса на движение броят на нервните стволови клетки намалява със 70%. Това установява разтърсващо по оценката на сп. “Дейли сайънс” проучване на италиански екип под ръководството на д-р Рафаела Адами от Миланския университет.

Изводите дават на невролозите нови обяснения защо силно обездвижените поради болест или друга причина хора започват да линеят физически, а болни с множествена склероза, спинална мускулна дистрофия и други неврологични болести бързо се влошават след залежаване.

Получаваме доказателства, че връзката мозък - мускули не е еднопосочна. Изглежда, мускулите не са просто асансьор, задвижван от мозъка, а и те изпращат сигнали по обратния път. Нашето проучване подкрепя хипотезата, че при хора, които не напрягат особено мускулите на краката си, като лежащо болни или дори астронавтите на продължително пътуване, не само се губи мускулна маса, но и се пораждат биохимични промени на клетъчно ниво. Те от своя страна водят до застой в обновяването на нервните клетки, казва д-р Адами.

Екипът ѝ е направил изводите си чрез експеримент с мишки, чиито задни крайници били обездвижени. При сравняване с контролна група, която активно използвала всичките си мускули, се установила драматична разлика в състоянието на област в мозъка, отговорна за поддържане на здравето на нервните клетки. Тя е и зоната, в която нервните стволови клетки продуцират нови неврони. Оказва се, че при липса на натоварване на мускулите както невроните, така и олигодендроцитите, които изолират дългите израстъци на нервните клетки, не “узряват” до пълноценни структури. Без нервните стволови клетки не може да се появят нови неврони, които да заменят умиращите, и мозъкът губи сила и свежест. Обратно, когато човек се движи редовно и по-интензивно, се стимулира нов клетъчен растеж и се поддържа здравето на “старата” нервна тъкан.

Хубавото е, че повечето упражнения за краката са безплатни и не изискват специални уреди.