Всеки, който си е правил селски яйца на очи, знае какъв е цветът на жълтъците им - тъмнооранжев и наситен. Разликата с бледожълтите, почти бели жълтъци на яйцата, снасяни в клетки от кокошките в птицеферми, е поразителна.

Разлика има и в консистенцията на жълтъка. Този от дворни кокошки е по-плътен и по-дебел.

Откъде идват тези разлики и дали те маркират и разлики в хранителната стойност?

Всичко опира до храната на птиците. По-тъмният цвят на жълтъка на дворните кокошки е заради един вид каротин, наречен ксантофил. Той се съдържа в тъмнозелените листа, например на спанака или на броколито, но също и в дворните треви. Освен това кокошките във птицефермите са вегетарианци, а дворните са всеядни. Ядат буболечки и ларвите им, както и червеи. Особено агресивните кокошки се нахвърлят и на дребни гризачи.

А кокошките във фермите биват хранени предимно със зърнени смески, като им дават и царевични зърна, за да стане жълтъкът по-жълт. Но царевицата не може да се мери с ксантофила и докарва жълтъка само да жълтее едва-едва.

По-разнообразната храна с повече белтъцини дава отражение в хранителната стойност на яйцата от дворни кокошки. В тях има повече витамини А, Е и Д, както и повече омега 3 мастни киселини и бета каротин в сравнение с яйцата от кокошки в клетка.