Гласът на майките първескини след раждането става по-нисък и дълбок и това е с цел да звучат по-авторитетно, показа британско изследване.

В него учени от университета на Съсекс сравнявали акустичните характеристики на гласовете на жени преди и по време на първата им бременност, както и след раждането. Установили понижение с повече от 1 полутон, което отговаря на един клавиш на пианото, писа в. "Дейли телеграф".

Този спад се затвърждава за 12 месеца. Смята се, че той е подсъзнателна реакция на задаващото се първо майчинство и отговаря на желанието майката да изглежда по-властна.

Другото обяснение за спада във височината на тона е в значителните хормонални промени в женския организъм след раждането.

Психолозите от Съсекс са започнали изследването си, търсейки отговор на въпроса защо на певиците не им дават да пеят в първите месеци след раждане.

То е с 20 първескини и с 20 нераждали жени на същата възраст, чийто гласове са архивирани. Анализирана е речта им преди, по време и след бременността в общо 634 видео беседи плюс 277 минути аудио записи.

"Установихме, че след раждане женският глас става по-нисък и по-монотонен", казва водещата изследването д-р Кася Писански. "Може да е заради хормоналните промени. От предишни изследвания знаем, че женският глас се променя при влизане в детеродна възраст. Всеки месец в периода на овулация той се повишава, а след менопаузата се понижава."

"След раждането нивата на половите хормони рязко спадат и това повлиява на динамиката на гласа. Но промяната може да е и поведенческа. Човек с по-нисък тон на гласа минава за по-зрял и по-компетентен. Такъв човек успява да доминира. Така че вероятно жените модулират гласа си, за да зазвучат по-авторитетно след раждането", обясни д-р Писански.