Как да си помогне;

в летни инциденти,

съветва

д-р Благомир Здравков,

детски анестезиолог

в университетската

болница за 

спешна медицина

"Пирогов"

Независимо дали сте на плажа, в планината или просто използвате уикенда да отидете на вилата, бъдете подготвени за летни проблеми със здравето.

По-вероятно е

да ви се наложи

да окажете

помощ

при някой от типичните за сезона инциденти.

Спешните лекари казват, че колкото повече време прекарва на открито обездвиженият градски човек, толкова по-често търси медицинска помощ. Включително в ролята на пишман спортист.

Изводът не е в събота и неделя да се проснем пред телевизора и най-рисковата ни дейност да е щракането на дистанционното. А да си припомним или направо да научим новите правила за оказване на първа домедицинска помощ в случай на здравни неприятности.

Не се комплексирайте, ако някои съвети

обръщат на 180°

представите ви

Според специалистите по развитие на медицината знанията и основните правила в профилактиката и приложната грижа за здравето се актуализират на около 5 г. Затова най-новите съвети за безметежно лято, които даде д-р Благомир Здравков, детски анестезиолог от Клиниката по детска анестезиология и реанимация на университетската болница за спешна медицина “Пирогов” и медицински консултант на сериала “Откраднат живот”, предизвикаха силен интерес. В изданието на рубриката “Сила за живот” миналата седмица той обясни как да действаме при ухапвания и ужилвания. Той предупреди, че например кърлеж не се вади с въртене, както мислят повечето хора, запомнили старото правило, а

ухапано от змия

не се пристяга

и отровата не се изсмуква, както може да се чуе от устата на по-възрастни хора.

Наред с подобни екстремни инциденти лятото поднася и наглед по-дребни здравословни изпитания. Не ги подценявайте. Коварни са с това, че ефектите им може да са отсрочени във времето, но са необратими.

Травма

Туристическите обиколки са страхотно преживяване, но новите впечатления ни поглъщат и сме по-невнимателни. Честите травми тогава са навяхванията и по-рядко счупванията.
Навяхванията се разпознават по силната болка непосредствено след удара и евентуално оток в травмираната област. Трябва да обездвижите мястото и да го охладите. Но лед не се слага директно върху кожата. Добър избор са охлаждащите спрейове или гелове.
При счупване на крак или ръка има силна болка и деформация в областта на травмата. Важно е да обездвижите крайника - дори с пръчки, клони, като ги привържете внимателно така, че да фиксират в щадяща позиция счупения крак или ръка. При счупване на бедрото кракът се скъсява и е неестествено извит, по-често към другия крак. В тези случаи потърсете спасител, тъй като обездвижването и транспортирането крият специфични рискове. Ако в групата има паднал по склон или от високо, се опитайте по безопасен начин да стигнете до него. Ако не е в състояние сам да се изправи, първо проверете дали чувства ръцете и краката си. Ако не може да ги движи или съобщава за други усещания, различни от тези, които му причинявате (натиск, драскане, пипане), е много вероятно да е пострадал шийният отдел на гръбначния стълб. Това е животозастрашаващо състояние и се налага да действате бързо и прецизно. Ако има още хора с вас, ги накарайте незабавно да се свържат с центъра за спешна медицинска помощ и Планинската спасителна служба. През това време, който е най-близко до пострадалия, може да направи импровизирано обездвижване на шията му, като внимателно постави дланите на двете си ръце като шал около врата, но без да оказва натиск. Под пострадалия внимателно може да се вмъкнат дрехи или одеяла. Ако не сте специално обучени, не предприемайте сами никакви действия, защото може повече да навредите, отколкото да помогнете. При пристигането на спасителния екип изпълнявайте стриктно инструкциите и с каквото можете – помогнете.

Кървене

Ако има нараняване с кървене, няколко са начините за кръвоспиране.
1. В случай че кървенето е в областта на дланта или стъпалото – може да превържете мястото с чист текстилен материал, ако не разполагате с превързочни средства, да го притиснете и да го повдигнете на високо. Необилното кървене до 15 минути би трябвало да спре.
2. Пристягане над рана се налага при по-обилно кървене от крак или ръка. Не затягайте прекалено и задължително надпишете часа на поставяне на турникета. На всеки 15 минути той трябва да се отпуска леко до обагрянето на превръзката с кръв. Продължителното силно пристягане на някой от крайниците може да стане причина за ампутацията му впоследствие!
Ако кървенето е обилно и е в областта на шията, гърдите или корема – увийте ръцете си в дреха от естествена материя и притиснете силно в самото място на кър вене. Викайте помощ! Може да се обади и пострадалият, а вие не спирайте да притискате!

Удавяне

В случай че сте очевидец на воден инцидент и наблизо има спасител – незабавно го повикайте, неговата намеса ще е с по-добър резултат. Само добри плувци трябва да тръгват сами към давещ се, защото в противен случай е възможно и спасяващият да стане жертва.
Ако сте в неохраняема водна зона, преди да предприемете опити за спасяване, потърсете помощ на спешния телефон 112. Ако сте решени да влезете във водата, за да окажете помощ, вземете непотопяемо средство – дъска, пояс, буй.
Ако пострадалият е в безсъзнание, помнете, че от момента, в който можете да задържите главата му над водата, може да започнете да го обдишвате уста в уста. Това обаче невинаги е възможно технически.
Ако удавникът няма пулс, за да започнете сърдечен масаж, трябва да сте го положили на гръб върху твърда повърхност. Не натискайте по стомаха, така е възможно съдържимото да се излее към хранопровода и да попадне в белия дроб.
Дори след действията ви давещият се да се съвземе и да смята, че вече е добре, е много важно да бъде прегледан от лекар, а често се налага и наблюдение в болница заради възможните късни усложнения.

Слънчев удар

Този преносен израз е термин, с който означаваме увреждащото въздействие на слънчевите лъчи върху мозъка. Най-застрашени са децата до 5 години и възрастните над 70. В часове на интензивно слънцегреене през лятото - между 11 и 15 часа, ако не използваме защитни средства като шапки, чадъри, сенници и др., заплахата от слънчев удар е голяма. Как да разпознаем предупредителните знаци? Пострадалите са със зачервена, а често и нагорещена глава, имат повишена температура, езикът е сух и грапав. При по-тежките случаи са налице и промени в съзнанието. При децата се изявяват с раздразнителност, неподдаваща се на утеха, или сънливост, от която не можем да ги извадим дори с любимите им занимания – пързалка, сладолед, любима играчка. Възрастните хора на границата на слънчев удар често са нетипично дезориентирани, със забавен говор и движения.
Ако установите тези симптоми, отведете пострадалия на сенчесто и проветриво място. Освободете пристягащите дрехи. Ако човекът е със запазено съзнание – дайте му студена вода на малки глътки. Ако не, запомнете: само охлаждайте главата, шията и гърдите - на хора в безсъзнание не се дава нищо през устата!

Топлинен удар

Той представлява общо прегряване на организма. Най-често възниква при работещи или трениращи в помещения с висока температура и висока влажност. Много по-чест е през лятото, но може да се случи и през други сезони в душни помещения.
При деца този вид топлинна травма възниква, когато дълго (4-6 часа) са оставени на плаж при висока температура и влажност под защитата на чадър или сенник. В тези случаи високата влагата пречи на топлоотдаването на организма и настъпват общи прояви от страна на нервната и сърдечносъдовата система. Симптомите са главоболие, световъртеж, сърцебиене, повишена телесна температура. Особено рисково е дете да бъде оставено в паркиран на слънце автомобил - температурата в купето бързо достига екстремни стойности.
Първата помощ при топлинен удар е като при слънчевия. За да не се наложи да я оказваме, помага спазването на изключително прости и напълно безплатни условия.
Правило номер едно е дозирано излагане на слънце, търсене на сянка, използване на шапки и други защитни средства, дрехи от естествени материи, пропускащи свободно преминаване на въздуха.

Соларна макулопатия

Нарича се още соларна (от слънцето) ретинопатия и представлява увреждане на макулата и ретината под въздействие на фотохимичния ефект на слънчевата светлина. Може да възникне след няколкочасово наблюдение на слънцето, изгрева или залеза. Проявява се с различно по степен намаление на централното зрение в зависимост от продължителността на експозицията.
Възстановяването на зрението може да продължи с месеци, като в повечето случаи до нормално или леко намалено зрение рядко зрителната острота остава ниска. Няма лечение. Превенцията е да се избягва директното наблюдение на слънцето, а като цяло в слънчеви дни, на море и планина да се носят тъмни очила.
По-нови проучвания сочат, че увреждането е утежняващ фактор за възникване на слепота в напреднала възраст – необратима вследствие на дегенерация на макулата. При нея чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират. Увреждащият ефект на ултравиолетовите лъчи има роля и за ранното развиване на катаракта - очно перде. Това се потвърждава и от факта, че по-често от макулна дегенерация и катаракта се засягат хора, които с години са работили на открито. В тези случаи основната превенция са слънчевите очила с качествени стъкла.

Чревни инфекции

Лятото е пиков сезон за инфекции, които хората наричат летен грип. При тях патогенни микроорганизми и техните токсини попадат в храната вследствие на недобра обработка, транспортиране или съхранение. Чрез храната хората ги поглъщат и най-често в рамките на няколко часа до няколко дни могат да развият картината на остро хранително отравяне: гадене, повръщане, диария, силни спастични болки в корема.
В тези случаи е важно бързо да потърсите медицинска помощ и консултация с инфекционист, особено ако потърпевшият е дете. Децата се обезводняват много бързо, понякога и след единичен епизод на диария. Важно е, ако имате подозрения каква храна е предизвикала заболяването, да ги съобщите. Ако има повече пострадали – се свържете с операторите на 112 и ги уведомете. Това има значение за бързото локализиране на мястото на заразата.
Не консумирайте бързо развалящи се храни с вложени млечни продукти и яйца, малотрайни колбаси или сурови меса, ако имате подозрения за произхода и качеството им!