Леглата на шимпанзетата са по-чисти от човешките, защото те, за разлика от хората, всяка вечер си сменят "чаршафите", показа американско изследване. То е първото по рода си и сравнява обиталищата на хората и на другите едри бозайници според вида и количеството на микробите в тях, писа в. "Дейли телеграф".

Не само шимпанзетата, всички големи маймуни си правят постели за спане от листа и клонки. В тях обаче учените не открили почти никакви мръсни бактерии от тези, които изобилстват в човешките легла. Като цяло разнообразието от бактерии в леговищата на животните се оказват по-голямо, но в тях няма микроорганизми от кожата, устата или фекалиите им.

"Наясно сме, че жилищата на хората имат своя собствена екосистема и че в леглата им се намират повечето микроорганизми, характерни за дома", казва д-р Меган Томис от университета на Северна Каролина, извършила проучването в Танзания.

"В човешките легла 35% от микробите са от телата на хората и сред тях има и кожни и фекални бактерии. Проверихме дали е така и при шимпанзетата, които са нашите най-близки роднини в еволюцията. Те също си приготвят постели за спане. Не открихме обаче никакви микроби в техните гнезда и това малко ни стъписа."

Втората изненада дошла, когато учените минали с прахосмукачка през леглата на маймуните с цел да съберат паразити. Очаквали пробите да бъкат от въшки, бълхи и пр., но открили само 4 от всички обследвани гнезда. "И то 4 броя паразити от един вид, а не 4 отделни вида", уточнява д-р Томис.

Шимпанзетата, орангутаните и горилите си правят легла само за 1 нощ и после ги изоставят. Обяснението за това е, че така не позволяват в леговищата им да се заселят паразити и патогени. Те биха засилили телесната миризма на маймуните, а тя би привличала хищници.