Видът на болен от алцхаймер е толкова стряскащ, че никой не си го пожелава. Има обаче 7 неща, с които човек бавно, но сигурно убива мозъчните си клетки.

1. Обезводняване

Както всички телесни клетки, и мозъчните се нуждаят от вода, която да им докара хранителните вещества. Без вода те се спихват и им е много по-трудно да изпълняват функциите си.

Едно научно изследване доказа, че час и половина обилно потене състарява мозъка с цяла 1 година! Това ще рече, че стоенето на припек в жегите е много рисково, ако не пиеш вода. Това ще рече също, че интензивното физическо натоварване например със спорт се превръща от добродетел в порок, ако не се пие вода.

2. Алкохол

Мозъчните клетки се спихват и от употреба на алкохол. Ефектът му е по-силно изразен при жените и се наблюдава при по-малко изпито количество в сравнение с мъжете.

Алкохолът поражда недостиг на тиамин, който води до т.нар. енцефалопатия на Вернике. При нея има загуба на ориентация и неспособност да се координират движенията на мускулите до степен човек да не може да ходи и да движи очите си. В крайната фаза на болестта той изпада в забрава и е неспособен да възприеме и възпроизведе нова информация. С други думи, оказва се впримчен в бримката на времето, където болестта го е заварила.

3. Крайни продукти на гликирането

Това са малки фрагменти от молекули, които нанасят повече вреда на клетките от свободните радикали. В който и орган да попаднат, увреждат белтъците и изкълчват спиралата ДНК. А кривата ДНК престава да функционира. Колкото повече са крайните продукти на гликирането в даден орган, толкова по-бързо той се състарява.

Колкото по-обработена е храната, толкова по-повече крайни продукти на гликирането има в нея. В бебешката формула например те са 100 пъти повече, отколкото в кравето или майчиното мляко. Готовите храни, пицата и хот догът съдържат най-много такива продукти. Ако се готви дълго или на силен огън, те нарастват експоненциално (т.е. в прогресия). Но ако при готвенето има течности, съдържанието на тези продукти се понижава.

Най-много крайни продукти на гликирането има в месото и месните продукти, най-малко - във въглехидратните храни.

4. Висока кръвна захар

Кръвната захар се повишава при преяждане, при ядене на обработени (готови) храни и на храни с висок гликемичен индекс. Ако тялото възприеме кръвната захар като твърде висока, панкреасът отделя много повече инсулин. Нормалните нива на инсулин не вредят, но при високи нива обмяната на веществата се променя към задържане на мазнини и това е предразположение към диабет. Високата кръвна захар причинява увреждане на тъканите от крайни продукти на глкирането.

5. Сладкиши

Храните имат индекс от 0 до 100 според това с колко вдигат кръвната захар. Ако не е с много (до 55), те са нискогликемични. Храни с индекс над 67 са високогликемични. Прекомерната захар в кръвта отива предимно в мозъка и там в процеса на гликиране се отделят опасни крайни продукти.

6. Непоносими храни

Ако се яде нещо, причиняващо алергия, ефектът е умора, сънливост, заекване и неспособност да се схване прочетеното. Страдащите често описват състоянието като "мозъчна мъгла", която затруднява мисленето и говора им.

7. Преумора при дефицит на витамини С и Д

Добре е човек да спортува, но при физически усилия се образуват много свободни радикали. Ако е налице недостиг на витамини С и Д и човек се натовари физически, няма какво да неутрализира свободните радикали в тялото му. Те увреждат всички органи, но най-вече мозъка.